Három lány meghalt a West Balkánban

2011.01.16. 00:26 Módosítva: 2011.01.16. 15:46
Szombat éjjel három fiatal lány életét vesztette a budapesti West Balkán szórakozóhelyen. Az első hírekben még késelésről volt szó, és állítólagos szemtanúk is erről írtak közösségi szájtokon, a rendőrség szerint viszont a helyszínen pánik tört ki, ekkor halhatott meg a három lány.
Ön is látta?
 

Három fiatal lány vesztette életét szombat éjjel a fővárosi Nyugati tér egyik szórakozóhelyén, a West Balkánban. Az MTI szemtanúkra hivatkozva korábban azt közölte: tömegverekedés tört ki, majd megkéseltek több lányt, a pánikban pedig többeket eltapostak, sok a sérült. Közösségi portálokon állítólagos szemtanúk szintén verekedésről és késelésről írtak.

A rendőrség éjjel tartott sajtótájékoztatóján azután bejelentették, hogy nem történt késelés, hanem a szórakozóhelyre valószínűleg jóval több embert engedtek be, mint amennyi a hely kapacitása. Vizsgálják, hogy a helyiségben valóban többen tartózkodtak-e, mint amennyi a befogadóképessége, illetve azt is, hogy a megfelelő menekülési útvonalak biztosítottak voltak-e.

A hely befogadóképessege 1600 fő, ennek ellenére csak a ruhatárba tegnap este 1800-an adták be a kabátjukat, sokan pedig nem is használták a ruhatárat. A közösségi portálokon és blogokon beszámoló szemtanúk is azt írják, óriási volt a tömeg. Bővebben>>>

Éjjel 11 körül pánikhangulat alakult ki, a rendőrség szerint a tömeg "eddig tisztázatlan körülmények között kiáramlott a szórakozóhelyről", a három lány ekkor halt meg. Az Országos Mentőszolgálat tájékoztatása szerint fél órán keresztül küzdöttek a lányok életéért, azonban nem sikerült megmenteniük őket. További sérülteket nem kellett ellátniuk. Bővebben>>>

A rendőrség közleménye szerint vizsgálják a szervezők felelősségét, illetve igazságügyi orvosszakértő bevonásával a fiatalok halálának pontos okát is. A tragédia körülményeinek vizsgálatára válságstábot hozott létre a terézvárosi önkormányzat.

A West Balkán tulajdonosa megkeresésünkre egyelőre nem kívánt nyilatkozni. A szombat esti rendezvényt amúgy nem ők, hanem egy külsős cég szervezte.

A helyszínen korábban arról beszéltek, hogy a tragédia 11 és fél 12 között történt, és a második szinten még legalább egy órán át tartott a buli, és csak fél egykor kezdték teljesen kiüríteni a helyet.

west balkan 2alaprajz

A Twitteren egy szemtanú azt írja, hogy "az iszonyatosan nyomorgó tömeget lelökték a lépcsőkön" és úgy dőltek el, mint a dominó, alatta öten feküdtek. "Azt hittem, meghalok" – írta a lány.

A résztvevők a rendezvény facebookos oldalán azt írták, hogy a beléptetésnél motozás volt, és sokuk panaszkodik a zsúfoltságra. Bár innen azóta már eltűntek a hozzászólások, a Facebookon "Szombat esti tragédia (West Balkán)" néven új oldal alakult, amelyre folyamatosan érkeznek a hozzászólások, és megemlékezést is szerveznek az áldozatok emlékére délután egykor és este nyolc órától a Nyugati téren. Az Index-fórumon szintén indítottak egy topikot a három lány haláláról.

A halálos tragédia kapcsán több hozzászóló megemlítette a németországi Love Parade-en történt esetet, ahol a zsúfoltság, a tömeghisztéria és a túlságosan zárt helyszín kombinációja okozott tragédiát. A YouTube-ra is azonnal felkerültek videók az utcán ácsorgó tömegről. Az Origo helyszínen készített felvétele:

A Nyugati pályaudvar várótermében vasárnap hajnalban több százan várakoztak, sokuk egy szál pólóban menekült ki a diszkóból. Többük elmondása szerint azért nem tudtak hazamenni, mert irataik és lakáskulcsaik, kabátjukban és táskájukban a szórakozóhelyen maradtak.

Ebben a cikkben a téma érzékenysége miatt nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését.
Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.

Indamedia Csoport