Sok százan emlékeztek a WB előtt

2011.01.16. 20:24 Módosítva: 2011.01.16. 22:17

Sok száz ember gyűlt össze a West Balkán előtt vasárnap este, hogy gyertyát gyújtsanak a szombati diszkótragédia áldozatainak emlékére. Nyolc óra körül megtelt a Nyugati tér, több mint ezer ember nyilvánította részvétét. A helyszínen nagyon sok fiatal volt, és az elhunytak hozzátartozói közül is jelen voltak páran. Orbán Viktor és felesége negyed nyolc körül gyújtott mécsest, majd csöndben távozott. A megemlékezésen Schiffer András, az LMP elnöke is részt vett.

Fotó: Huszti István

A West Balkán épületére fekete zászlót helyeztek ki. Nyolc óra előtt nem sokkal újfasiszták tűntek fel a helyszínen, és azt kezdték skandálni, hogy „Igen is van cigánybűnözés”. A rendőrök a körülbelül húsz szélsőjobboldali fiatalt igazoltatni kezdte. A helyszínen a legtöbb ember arról beszélget, hogy volt-e késelés, mielőtt a pánik kitört.

Az esti megemlékezést megzavarókról Pintér Sándor egy vasárnap esti sajtótájékoztatón elmondta: egyesek a köznyugalom megzavarására használták fel, hogy a kegyelet leróvására több százan összegyűltek a nyugati téren. 15 embert előállítottak, akik visszaéltek a kegyeleti joggal.

Délután egy órára is szerveztek megemlékezést, azon ötven-száz ember vett részt. A legtöbben leraktak egy-egy mécsest, aztán tovább indultak.