Alig kaptam levegőt

2011.01.16. 10:00 Módosítva: 2011.01.16. 16:43
A West Balkán befogadóképessége 1600 fő, de ennél már a ruhatárba is többen adták be a kabátjukat. Szemtanúk beszámolói a szombat esti buliról.

Három fiatal lány vesztette életét szombat éjjel a fővárosi Nyugati tér egyik szórakozóhelyén, a West Balkánban, a rendőrség vizsgálja, hogy a helyiségben valóban többen tartózkodtak-e, mint amennyi a befogadóképessége, illetve azt is, hogy a megfelelő menekülési útvonalak biztosítottak voltak-e.

Információink szerint a hely befogadoképessege 1600 fő, enek ellenere csak a ruhatárba tegnap este 1800-an adták be a kabátjukat, sokan pedig nem is használták a ruhatárat. A közösségi portálokon és blogokon beszámoló szemtanúk is azt írják, óriási volt a tömeg.

Alig kaptam levegőt

„A barátaim és én még éppen bejutottunk, mikor a zene még szólt, minket a biztonsági őrök még befelé tuszkoltak,vagyis még a akkor nem tört ki a pánik” – emlékszik vissza az egyik szemtanú a West Balkánban történt tragédiára a szemtanúk információit összegyűjtő blogon.

„Soha nem voltam még ilyen buliban, ahova ennyi embert beengedtek volna. Alig kaptam levegőt. Előre mentünk, fel a lépcsőn, amikor elhallgatott a zene. Ekkor mindenki ordibált, valakik lefelé tulakodtak, mások felfelé. Ezután a biztonságiak közül valaki elkezdett ordibálni, hogy mindenki menjen kifele, meg is indult a tömeg, el is vesztettük egymást a barátaimmal akkora volt a káosz. Mikor már majdnem az ajtónál voltam, akkor vitt ki két ember egy lányt, aki nem volt eszméleténél, egy biztonsági őr mentőért kiabált. Kint rengeteg ember, legtöbben telefonálnak, páran sírtak" - olvasható a szemtanúk információit összegyűjtő blogon.

Kivitték a három lányt

Hasonlóról számol be egy olvasónk is. Mint elmondta, a biztonságiak megkérték őket, hogy menjenek ki, mert túl sok embert engedtek be, majd egyenként engedik vissza őket. Aztán látták, ahogyan kivitték a három lányt. Valószínűleg a kijáratnál történt a baleset, mert túl nagy volt a tömeg a lépcsőházban.

Személyit nem kértek

"Mi olyan fél tíz fele álltunk be a sorba körülbelül tizenegy fele értünk be, a karszalagot nem is tették ránk, rögtön löktek be. Személyit nem kértek senkitől" - emlékszik vissza egy másik kommentelő egy az eseménynek létrehozott blogon. "Megpróbáltunk felmenni, de az emelet felénél rájöttünk hogy értelmetlen. Elindultunk lefelé, ekkor mégjobban beállt az egész. Lenyomták a zenét és mindenki ordított, hogy valakit megkéseltek. Húsz perc után megindult a tömeg és kijutottunk" - mesélte.

Mi történne, ha tömegpánik törne ki

"Már a Combinorol azt vettük észre, hogy hatalmas a tömeg, meg is jegyeztük, hogy ennyien tuti nem férnek be... Folyamatosan a körútra lógott ki a sor vége, persze a sor elején még tuszkolták be a népet. Barátnőm már akkor megjegyezte, hogy "Jézusom, mi történne itt, ha valami tömegpánik törne ki" - írja egy másik olvasónk. Fél tizenkettő előtt nem sokkal aztán több száz ember jött kifelé, kiabálás, sziréna, "szörnyű látvány volt, ahogy próbálták újraéleszteni őket" - írja a három lányról.