Vonzerőként tekintett a tömegre a West Balkán

2011.01.17. 14:07
A West Balkánban rendezték meg tavaly a Kamionosok és kurvák bulit, amely az előző évben épp a tömeg miatt fulladt botrányba a Merlinben. A buli résztvevői szerint a zsúfoltság ezen a bulin is szinte elviselhetetlen volt a West Balkánban. A szórakozóhelyen rendszeresek voltak a tömegeket vonzó rendezvények, a Rewind bulisorozatot azzal is hirdették a honlapon, hogy bizonyára sokan emlékeznek a végeláthatatlan tömegekre. A terézvárosi jegyző szerint nem mondhatni, hogy ne tűnt volna fel nekik a rendszeres létszámtúllépés a West Balkában, többször ki is vonultak ellenőrizni, ennél többre azonban nem volt jogi lehetőségük.

A tavaly február 26-i Kamionosok és kurvák elnevezésű buli lehetett az a rendezvény, amelyre önigazolásként, 4500 fős, sikeres rendezvényként utaltak a rendezvényszervezők vasárnap délután megjelentetett közleményükben a rendezvény Facebook-oldalán.

A "Noise Night Life csapata" aláírással ellátott közlemény azt bizonygatta, hogy szerintük a 2500-nál több résztvevő nem olyan sok, a helyszín hivatalos befogadóképessége ennél jóval nagyobb. „A West Balkánban, és a Skála Metro hozzányitott termeiben a tavalyi évben is tartottak ennél jóval nagyobb, 4500 fős, sikeres rendezvényt, többek között ezért is esett a választásunk erre a helyszínre” – írták.

A Kamionosok és kurvák buli a Merlinből került át a West Balkánba. Az előző évben a Gerlóczy utcai Merlinben tartott buli botrányba fulladt, miután a hely már alig egy órával a nyitás után megtelt, több száz ember az utcán rekedt, és végül a rendőrségnek kellett feloszlatnia a tömeget.

A Partypeople.hu beszámolója szerint a West Balkánban tartott Kamionosok és Kurvák bulin sem volt kisebb a tömeg. „Persze idén is előkerült néhány alapvetően jogos nyafogás, a "sokan vannak", "iszonyat tömeg van", "lehetlen normálisan  közlekedni" témakörből. A helyzet az, hogy a közönség teljesen megtöltötte az épületet ami alapvetően behatárolta a szervezők lehetőségeit. Védelmükre álljon itt, hogy ekkora létszámmal és ilyen helyszíni körülmények között gyakorlatilag megtették amit lehetett. Esetleg a jövőben érdemes lehet az eseményt, kifejezetten nagyobb létszám befogadására kialakított helyszínen megrendezni” – írta a Partypeople.hu.

„Alig lehetett a lépcsőn megmaradni. Mi hétre mentünk oda, és akkor már nagyon nagy sor volt. Héttől tízig gyakorlatilag semmit se lehetett csinálni. A ruhatárban álltunk, aztán a lépcsőn ment a szenvedés” – mondta egy huszonéves lány, aki barátaival ott volt a Kamionosok és kurvák bulin. Úgy emlékszik, nem volt akkor sem sok szervező, akik terelgették volna a tömeget.

A West Balkánban volt tavaly márciustól Rewind bulisorozat is, ezt a West Balkán a honlapján azzal hirdette, hogy „bizonyára sokan emlékeznek a végeláthatatlan tömegekre”, illetve „biztos telt ház”.

Jóval túllépte a létszámkorlátot a West Balkánban tavaly novemberben a Kispál-film vetítése is, amelyre ezer néző váltott jegyet a forgalmazó magyarhangya szerint. A vetítésről szóló cikkek szinte mindegyikében óriási, hömpölyő tömeget emlegettek.

A szórakozóhelynek nem volt működési engedélye, de nyilvántartásba vették. A nyilvántartásba vételi dokumentum szerint legfeljebb háromszáz embert engedhettek volna be, és legfeljebb este tíz óráig tarthattak volna rendezvényt, mondta vasárnap a kerület polgármestere. Terézváros honlapján megtalálható egy lista az eltérő nyitvatartásra jogosult üzletekről, amelyben szerepel a West Balkán Kft. neve, és a lista szerint hajnali négyig, szombatonként hajnali ötig tarthat nyitva a hely. Ez a dokumentum Sajtos Csilla, a kerület jegyzője szerint nem mond ellent a korábbi nyilatkozatnak, mivel a listán a WB Presszó, a földszinti kávézó szerepel, és nem az emeleti szórakozóhely.

A jegyző szerint nem lehet mondani, hogy nem tűnt volna fel a rendszeres létszámtúllépés a szórakozóhelyen. Szerinte többször ellenőrizték is a szórakozóhelyet a rendőrséggel együttműködve, és arra is volt példa, hogy kiürítették a helyiséget. December 11-én is ez történt: akkor a létszámmal nem volt gond, mert kétszáznál is kevesebben voltak a szórakozóhelyen. A kiürítés oka a tíz óra utáni nyitva tartás volt. A jegyző szerint a jogszabályi környezet az oka, hogy ennél többet nem tudtak tenni.