Enyhébben büntették a csepeli gyújtogatót

2011.01.19. 11:24 Módosítva: 2011.01.19. 12:09
A szerdai tárgyaláson azt állította magáról, hogy csak a tűz látványának segítségével tud felizgulni.

Másodfokon enyhébb büntetést, öt év börtönt kapott jogerősen a csepeli gyújtogató szerdán a Fővárosi Bíróságon. A tucatnyi autó felgyújtásáért 2010-ben első fokon hat és fél évet kapott.

A szerdai tárgyaláson új vallomást tett, azt állította magáról, hogy piromániás, aki csak a tűz látványának segítségével tud szexuális élvezethez jutni.

A vádlott 2008 szeptember 22. és 2009 január 17. között Csepelen többször gyújtott fel gépkocsikat úgy, hogy azok kerekét vagy karosszériáját petróleummal vagy benzinnel meglocsolta. A tüzet a tűzoltók vagy a környékbeli lakók oltották el. Több esetben az egymás mellett parkoló gépkocsik is veszélyben voltak, a tűz továbbterjedhetett volna. A vádlott a gyújtogatással összesen 21 millió forintos kárt okozott. A Pesti Központi Kerületi Bíróság a fiatal férfit 2010 júniusában hat év hat hónap börtönbüntetésre ítélte hatrendbeli közveszély-okozásért és tizenegy rendbeli rongálásért. Az első fokú ítéletet az ügyészség tudomásul vette, de a vádlott és védője fellebbezett ellene.

A vádlott fiatalember a szerdai tárgyaláson sírással küszködve olvasott fel egy nyilatkozatot, ahogyan fogalmazott: a valós igazságról. Eszerint a tűz látványa szexuális izgalomba hozza, azt mondta, akkora élvezetet jelent számára, hogy ehhez foghatót nem ismer.

A Fővárosi Bíróság szerdán hozott jogerős ítéletében másfél évvel mérsékelte a büntetést, így a kiszabható maximum 12 év helyett 5 év börtönt kapott a csepeli gyújtogató. Ezt Surányi József bíró azzal indokolta, hogy a vádlott olyan feltáró jellegű beismerő vallomást tett, aminek fontosságát így is el akarta ismerni a bíróság.