Ütni készült a diák az őt lefejelő tanár szerint

2011.01.21. 13:57
A rendőrség súlyos testi sértés kísérlete miatt indított eljárást, miután egy örkényi iskolában videóra vették a kilencedikesek, ahogy egyik osztálytársukat lefejeli a történelemtanár. Az iskola vizsgálódik, de a tanár hétfőn megy tanítani, ahogy eddig is. A tanár azt állítja: a diák meg akarta őt ütni, ezért fejelte le.

"Nekem abban a helyzetben nem volt más választásom" – mondta az a történelemtanár, aki hétfőn egy örkényi szakközépiskolában lefejelte az egyik diákot a kilencedikesek óráján. Az eseményt az egyik osztálytárs felvette mobiltelefonnal, így került fel az internetre.

A felvételen egy már korábban kezdődött vita folytatása látszik. A tanár kinyitja a terem ajtaját, az egyik lány odakiált a fiúnak, hogy ha kiküldik, jöjjön vissza. A diák arra panaszkodik, hogy a tanár széttépte a pulóverét, a tanár visszaszól, hogy majd vesz másikat, mire a diák azzal replikázik, hogy "majd te veszel másikat". Ekkor indul meg a tanár a fiú felé, a diák felemeli a karját, a tanár lefejeli, utána a tegeződést kéri számon rajta kiabálva.

A tanár szerint egyértelműen látszik a videón, hogy a diák ütni készült, amikor felemelte a kezét. Vagy engem ütnek meg, vagy én ütök, mondta, majd hozzátette, hogy az erőszakkal általánosságban ő sem ért egyet. A tanár állítása szerint tudott arról, hogy videófelvétel készül a teremben.

A tanár szerint az előzmény az volt, hogy az utolsó előtti padban ülő fiú felrakta a lábát két összetolt székre, úgy beszélgetett hátrafordulva a mögötte ülőkkel. Hiába figyelmeztette, a diák nem hagyta abba a beszélgetést, így az igazgatóhoz akarta küldeni, ezért nyitotta ki az ajtót, mondta.

A pedagógus szerint nagyon súlyos fegyelmi gondok vannak az iskolában, gyakran előfordul, hogy a diákok szidalmazzák, leköpdösik a nevelőket. "46 éves vagyok, 100 kilós, ha velem meg meri ezt tenni, el lehet képzelni, mi történik másokkal" – jegyezte meg. Az iskolában nincs biztonsági szolgálat, de a tanár szerint az sem segítene, ha lenne. A fegyelmi vétségeket sorozatosan elkövető diákokkal az iskola a különböző szintű (szaktanári, osztályfőnöki, igazgatói) figyelmeztetéseken kívül nem tud mit kezdeni, elvben ugyan át lehetne őket helyeztetni másik iskolába, de nem találni fogadóhelyet. A tanár szerint a lefejelt fiúval is voltak már korábban is problémák, "nem tanulni jár az iskolába".

A fiú feljelentést tett, a dabasi rendőrség súlyos testi sértés kísérlete miatt indított eljárást. Szerettük volna megkérdezni az iskola igazgatóját a történtekről és a várható következményekről, de pénteken többszöri próbálkozásra sem tudtuk elérni. A TV2 Tények című hírműsorának az igazgató csütörtökön csak annyit mondott: vizsgálatot indítottak, és nem nyilatkoznak.

A tanár részmunkaidőben dolgozik az iskolában, hétfőn és kedden szokott bejárni. Azt mondta: a héten kapott az iskolától egy levelet, amelyben értesítették arról, hogy kivizsgálják az ügyet. A levélben szankciókról nem volt szó, ezért ő hétfőn - a szokott rend szerint - bemegy dolgozni.