Égő áldozatként adta volna magát

AFP
2011.01.24. 12:51

A diadalív alatt próbálta meg felgyújtani és feláldozni magát egy férfi Párizsban. Az eset a tunéziai forradalmat támogató felvonulás során történt.

Tettének okára egyelőre nem derült fény, de valószínű, hogy csupán a közvélemény figyelmét akarta felhívni a tunéziai eseményekre, így támogatva a tüntetőket. Végül a rendőrök akadályozták meg saját maga felgyújtásában - igaz, már csak azután, hogy benzinnel lelocsolta magát.

A férfit körülvevő, felvonuló tömeg a rendőrség szerint nagyjából 800 fős lehetett, és az eset időpontjában épp a Tunéziai Nagykövetség felé haladtak. A férfit később előállították az illetékes rendőrkapitányságon.

Az eset kísértetiesen hasonlít a december eleji zavargásokra Tunéziában, ahol a Tunisztól mintegy 200 kilométerre délnyugatra lévő Szidi Buzidban egy fiatal utcai árus gyújtotta fel magát, miután rendőrök elkobozták a standján lévő gyümölcsöket és zöldségeket.

Az utcai rendbontás miatt akkor több embert letartóztattak. Az önégető fiatalembert, Mohamed Bouazizit válságos állapotban szállították egy tuniszi kórházba. Többen ezt az eseményt tartják az azóta kitört zavargások kezdetének.