Az Index fórumozói találták meg az ötmilliós vasútmaketteket

2011.01.27. 17:03
A rendőrség hiába nyomozott, nem jutott a nyomára, ki lopott el a Vasúttörténeti Parkból két értékes makettet. És akkor jöttek az Index fórumozói.

Minden hobbigyűjtő, fanatikus rajongó és elborult geek álma, hogy egyszer valahogy ő maga is szerepelhessen annak a világnak a nagy történeteiben, amiért rajong, legyen az a képregények, a bizarr sivatagi állatok vagy a középkori szúrófegyverek világa. Valami ilyesmi történt most a magyar vasútmakett-színtéren. A vonatőrültek megoldották egy több milliós lopás ügyét, amit a rendőrség egyébként magától aligha tudott volna..

DSC01555

A Vasúttörténeti Parkból tűnt el két egyedi tervezésű vasútmakett, amelyek értéke összesen több mint ötmillió forint. A rendőrség nyomozott az ügyben, de idén januárig egy lépéssel sem kerültek közelebb az elkövetőhöz.

Az egyik ellopott makettről azonban feltűntek képek az Index szakfórumában. A vasútmakett-szcéna pedig azért nem végtelenül nagy, a képet így felfedezte a Vasúttörténeti Park egyik munkatársa.

Eddigre már nem a tolvajnál volt a makett, hanem új tulajdonosánál, aki 40 ezer forintért vásárolta meg a 2,8 millió helyett. Ő pedig elvezette a fórumozókat a közösségi oldalakon keresztül egy 20 éves férfihoz, aki tavaly nyári munkán dolgozott a Vasúttörténeti Parkban, és akkor lopta el a maketteket, a másik pedig még mindig nála volt. Eddigre már a rendőrség is bekapcsolódott az ügybe.

A férfi beismerő vallomást tett. Egyelőre szabadlábon van, a makettek nagy értéke miatt akár 5 év börtönt is kaphat - igaz, mivel büntetlen előéletű, jó eséllyel felfüggesztett büntetés lesz a vége. A vásárlóval szemben nem indul eljárás, ezt csak akkor történhetne meg, ha bizonyítottan tudott volna arról, lopott makettről van szó.

Ami pedig a vasútbarátoknak igazán fáj, hogy az egyik makettet nem elég, hogy ellopta, még át is festette, de olyan kontár módon, ami még laikus szemmel is jól látható.  A kárt azért helyre lehet állítani. Sipka Pál, a hetvenes évekbeli maketteket készítő csapat vezetője elmondta, rendbe fogják hozni, az eredeti színek kikeverésével.

A makettek így visszakerültek a Vasúttörténeti Parkba, ahol ismét szabadon megtekinthetőek lesznek.