Dániel, Daniella
19 °C
35 °C
Index - In English In English Eng

Balla Irma-gyilkosság: szabadlábra helyezését kérte a vádlott

2011.01.27. 18:41

Szabadlábra helyezését kérte az édesanyja - Balla Irma volt fideszes debreceni önkormányzati képviselő - meggyilkolásáért első fokon 12 év szabadságvesztésre ítélt S. Sándor csütörtökön a Debreceni Ítélőtáblán. A büntetőtanács előtt arra hivatkozott, hogy huszonkettedik hónapja ártatlanul ül, ami nagyon megviselte őt és családját is.

A tanácsvezető bíró elutasította S. Sándor kérését, mivel első fokon 12 évre ítélték, ezért fennáll a szökés, elrejtőzés veszélye. A törvény nem ad lehetőséget ilyen súlyú büntetés esetén a szabadlábra helyezésre, indokolta.

S. Sándor megfellebbezte az elutasítást, ezért kérelmét felterjesztik a Legfelsőbb Bíróságra, mondta Ficsór Gabriella. Az ügy tárgyalását március 10-re napolta el.

A csütörtöki tanúmeghallgatások után mind az ügyész, mind a védő bizonyítási indítványt terjesztett elő. Az ügyész az elmeorvos-szakértők megidézését kérte arra vonatkozóan, hogy a vádlott jellemzésében írtakat - "acting out"-ra (a lehetséges negatív következményeket figyelmen kívül hagyó impulzív viselkedésre) való hajlam, robbanásszerű indulatkitörések stb. - okozhatta-e az a körülmény, hogy a vádlott előzetes letartóztatásban volt, mert a környezete egyébként nyugodt, higgadt embernek írta le.

A védő bizonyítási indítványában kérte a már az elsőfokú eljárásban is említett feszítővas DNS-vizsgálatát, a szövetszálak keveredésének modellkísérletét, illetve ismételten a mobiltelefonos cellainformációk beszerzését - ez utóbbit elutasította a bíróság, a többi indítványról később döntenek.

Magyar György védőügyvéd a tárgyalás után fontosnak nevezte, hogy a Debreceni Ítélőtábla részletező bizonyítást folytat le, hangsúlyt helyezve az elsőfokú eljárás elnagyolt ítéleti elemeire, amelyekre meggyőződése szerint tévedéssel épül az elsőfokú ítélet.

Magyar György szerint mind a szakértői, mind a tanúmeghallgatásokból kiderült, hogy a gyilkosságot megelőző délutánon anya és fia otthonukban voltak együtt, majd a fiú távozása után Balla Irma már nem ment el otthonából, vagyis nem hagyhatta el a mobiltelefonját, amit az elsőfokú bíróság tényként kezelt.

A telefon éjszaka mégis "útra kelt", amikor S. Sándor bizonyítottan nem volt Debrecenben, vagyis ahhoz a fiú nem juthatott hozzá, csak az igazi gyilkos, tette hozzá a védőügyvéd.

Balla Irma debreceni fideszes önkormányzati képviselőt 2007 húsvétján gyilkolták meg debreceni lakásában. A gyilkossággal az ügyészség az áldozat fiát, S. Sándort vádolta meg.

Az elsőfokon eljáró Hajdú-Bihar Megyei Bíróság S. Sándort különös kegyetlenséggel elkövetett gyilkosság miatt tizenkét év, fegyházban letöltendő szabadságvesztésre ítélte. Az ügyész súlyosításért, az ügyvéd felmentésért fellebbezett, így került az ügy tárgyalása a másodfokon eljáró Debreceni Ítélőtáblára.

Ebben a cikkben a téma érzékenysége miatt nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését.
Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.

Indamedia Csoport