Tizennégy évet kapott a Nagy Lajos király úti bankrabló

2011.01.27. 15:13

Jogerősen súlyosabb büntetést, tizennégy évet kapott terrocselekmény bűntettének elkövetéséért és rablásért a Fővárosi Ítélőtáblán az a büntetett előéletű férfi, aki a Nagy Lajos király úti egyik bankfiókban két túszt ejtett 2009. május 14-én. Az egyik túsz, egy terhes nő elvetélt.

Az 1972-ben született, többszörösen büntetett előéletű vádlott korábban ipari alpinista volt. Több súlyos bűncselekmény, közöttük megrontás elkövetése után még 2005-ben kétszer is kirabolta a Zsókavár utcai bankfiókot.

A második alkalommal az egymilliós zsákmány mellett elvitte a biztonsági őr fegyverét is, amivel 2009. május 14-én megpróbálta kirabolni a Nagy Lajos király úti bankfiókot, ahol nyolcmillió forintot szerzett, de a zsákmányával már nem tudott elmenekülni, mert a rendőrség körülzárta az épületet. Ekkor ejtett túszul egymás után két fiatalasszonyt.

A Fővárosi Bíróság terrorcselekményért, rablásért, lőfegyverrel való visszaélésért 11 évi fegyházbüntetésre ítélte 2010. július 2-án. Az ítélet ellen az ügyészség súlyosításért, a védelem enyhítésért fellebbezett.

A Fővárosi Ítélőtábla csütörtökön az ügyészség indítványára a vádlott bűnlajstromát kiegészítette személyi szabadság megsértésével is, és büntetését 14 évre súlyosította. Tóth Éva bírónő a jogerős ítélet szóbeli indoklásakor kiemelte, hogy a túszejtéskor a zuglói fiókban tizenkilencen voltak veszélyben, többen a WC-be, irattárba rejtőztek félelmükben. A rendőrség 85 rendőrt vetett be, akikkel a túszejtő hosszasan alkudozott.