Zsófia, Szonja
9 °C
21 °C

Masszázsgépes csalók Hajdú-Biharban

2011.01.28. 09:01
Előzetes letartóztatásba helyeztek egy fiatal nőt, aki nyugdíjasokat csapott be, és csekély értékű masszírozógépeket adott el nekik többszázezer forintért. A nőnek társai is voltak, eddig három esetről érkezett bejelentés, de a rendőrség szerint a sértettek száma ennél jóval több lehet.

Megszaporodtak a nyugdíjasok ellen elkövetett trükkös csalások Debrecen környékén. Az elkövetők általában kéményseprőnek, az áramszolgáltató dolgozójának, vízszerelőnek, papírgyűjtő diáknak, biztosító képviselőjének, az unokának tartozó barátnak, vagy éppen rendőrnek adják ki magukat.

A legutóbbi esetekben a csalók előre felkészültek: tudták áldozataik háziorvosának nevét és az általa kezelt betegségüket is, majd az orvosra hivatkozva masszírozógépeket adtak el nekik.

A Hajdú-Bihar Megyei Rendőr-főkapitányság tájékoztatása szerint a csalók ketten dolgoztak. Az esetek többségében egy férfi vezeti az autót, és nőtársa beszél az áldozatokkal. Célirányosan csengetnek be a 70-80 év körüli, idős emberekhez, majd öt-hatszázezer forint értékűnek mondott, de valójában 10 ezer forintot sem érő - masszírozógépet és masszázsmatracot kínálnak megvételre.

Ezután még mnidig a háziorvosra hivatkozva kínálják a terméket, majd felajnálják, hogy annak csak felét, 250-300 ezer forintot kell kifizetni, és a biztosító ezt a pénzt is vissza fogja téríteni egy héten belül.

Az egyik, már előzetes letartóztatásban lévő fiatal nő körülbelül 160 cm magas, fekete hajú és kissé molett. Váltótársa azonban még szabadlábon van, ő 25-30 év körüli, 180 cm magas, szőkésbarna hajú, hegyes orrú, hegyes állú, vékony testalkatú nő. A csalás során általában ők elegyedtek szóba az idős emberekkel, míg férfi társaik sofőrként az autóban maradtak.

Eddig 3 ilyen eset jutott a rendőrök tudomására, de feltételezhetően ennél több embert csaptak be a csalók, csak még nem tettek bejelentést.