4,8-as erejű földrengés volt a Dunántúlon

2011.01.29. 19:00
Szombaton késő délután, háromnegyed hétkor Budapesten, illetve a főváros környékén több helyen földmozgásról számoltak be olvasóink. A Twitter bejegyzései szerint Székesfehérváron, Pécsen és Veszprémben is érezni lehetett a rengést, ami 5-10 másodpercig tartott. Személyi sérülésről egyelőre nem ékezett bejelentés a Katasztófavédelemhez, de Budapesten, Oroszlányban és Vértessomlón is kárt okozott épületekben.

A GFZ Potsdam - Earthquake Bulletin adatai szerint az epicentrum Budapest és Győr között nagyjából félúton, Oroszlány környékén volt, a rengés ereje a Richter-skála szerint 4,8 volt. A rengést észlelte az amerikai USGS szeizmológiai központ is. A svájci SED szeizmológiai központ 4,5-ös értéket mért, az adataik szerint a rengés forrása 20 kilométeres mélységben volt. Az Európai-Mediterrán Szeizmológiai Központban műszerei a rengés középpontját Székesfehérvártól 33 kilométerre északnyugatra, Oroszlánytól 6 kilométerre északkeletre jelezték.

Az epicentrum Oroszlány környékén
Az epicentrum Oroszlány környékén

Budapesten több helyen az utcára menekültek a lakók a panelházakból. A rengést Szlovákia déli részén, és Pozsonyban is észlelték.

A mentőket egyelőre sehová sem riasztották a földrengés miatt - mondta el a Független Hírügynökségnek Valics Dezső, az Országos Mentőszolgálat sajtóügyeletese.

Petróczi Tímea az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság szóvivője az Indexnek elmondta, a dunántúli megyékből és Budapestről is folyamatosak a telefonok, személyi sérülésről azonban egyelőre nem érkezett bejelentés. A hamadik kerületben két épület fala is megrepedt, Oroszlányban két épület, Vértessomlón egy épület megsérült. A tűzoltók és a társhatóságok jelenleg is a helyszínen vannak. A harmadik kerületben komolyabban a Huszti úton egy 11 emeletes panelház szerkezete sérült meg, és Oroszlányban is egy panelházban okozott kárt a rengés. Székesfehérváron szontén egy tízemeletes panelház egyik lakásából jelentették belső repedések megjelenését.

A budapesti XI. kerületben, a Gazdagréti úton egy 10 emeletes épület sérült meg, a lépcső megrepedt, és egy-két lakás konyhájában és a szobájában is törés látszik a falon a Fővárosi Tűzoltóparancsnokság tájékoztatása szerint. Az épületet statikusok vizsgálják.

Az epicentrumhoz legközelebbi településen, Kecskéden erős rengéseket éreztek, és több házon is kisebb repedések keletkeztek, de személyi sérülésről innen sem érkezett hír.

Az ilyen erejű földrengéseket gyakran követnek utórengések, amelyek az első földmozgásnál általában gyengébbek. Ilyet most egyelőre nem regisztráltak a szeizmológusok. Az MTA GGKI szeizmológiai osztályának weboldala, a foldrenges.hu a rengés után néhány perccel túlterhelődött, és elérhetetlenné vált.

Tarlós István főpolgármester folyamatosan tartja a kapcsolatot a Fővárosi Polgári Védelmi Igazgatósággal; egyelőre nem tartják indokoltnak a védelmi bizottság összehívását, de a Budapesti Közlekedési Központon még az éjszaka megvizsgálja a fővárosi hidakat és aluljárókat, érte-e őket valamilyen sérülés - közölte Szűcs Somlyó Mária, a Fővárosi Önkormányzat kommunikációs igazgatója.

A földrengések erejét mérő Richter-skála logaritmikus, egy pont különbség tízszeres eltérést jelent a rengés energiájában. 4-5-ös érték között a rengés gyengének, de már érezhetőnek számít. A legutóbbi ilyen erejű földmozgás Magyarországon az 1985-ös berhidai volt. Tavaly augusztusban Miskolc környékén és Baranyában mozdult meg háromszor a föld, egyébként a magyar átlag nagyjából 5-10 érezhető, és 100, csak az obszervatóriumok műszerei által regisztrált rengés évente.

Ebben a cikkben a téma érzékenysége miatt nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését.
Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.

Indamedia Csoport