Újabb tanú: Raffael a véres fejű támadó?

2011.01.31. 17:56
Egy tanú - mint eddig már több is - Raffael Sándor elsőrendű vádlottban ismerte fel a "véres fejűt", azaz Marian Cozma egyik támadóját a Veszprém Megyei Bíróságon a Cozma-ügy hétfői tárgyalásán.

A fiatal férfi - mivel alig emlékezett már a történtekre - a bíróságtól a nyomozati vallomásának felolvasását kérte. A rendőrségen tett vallomása szerint ő éppen a Patrióta lokál előtt az utcán levegőzött, amikor kivágódott az ajtó, és a kézilabdázó Marian Cozma futott ki rajta, utána pedig még néhány sporttársa.

Őket "cigány férfiak követték - egyiküknek véres volt a feje -, s Cozma az utcára kiérkező cigányokkal elkezdett kiabálni". A tanú szerint Cozmát a sporttársai próbálták visszatartani, de "ő megindult a cigányok felé, és elkezdődött a verekedés".

Emlékezete szerint hallotta azt a kiáltást, hogy "vedd elő a pisztolyt". A tanú csak azt látta, hogy Marian Cozma összecsuklik, s a támadói "varázsütésre" eltűntek a helyszínről. A fiatalember a rendőrségi szembesítéskor Németh Győző másodrendű vádlottban ismerte fel a Marian Cozma előtt bokszolóállásba helyezkedő férfit.

Egy tanú nem tudott megjelenni a tárgyaláson, a bíró ismertette a nyomozati vallomását. A nő szintén az utcán levegőzött, amikor azt látta, hogy "Marian Cozma megindult az utcára kiérkező cigányok felé, ők pedig Cozma irányába léptek, és összecsaptak". A tanú Cozma támadói közül felismerte Raffael Sándort és Németh Győzőt, de Sztojka Ivánt nem látta a verekedésnél.

A hétfőn meghallgatott tanúk közül egy fiatal nő csak a lokálbeli verekedésről tudott beszámolni, s szerinte "egyértelműen a cigány férfiak támadtak rá a békésen táncoló Marian Cozmára".

Egy másik tanú, egy nő is csak a lokálbeli verekedést látta, s vallomása szerint "röpködtek" a poharak és a székek. Emlékezete szerint a diszkóbeli verekedésnek azzal lett vége, hogy Marian Cozma kiszaladt a helyiségből. A tanú elmondta azt is, hogy "a Cozmát először megtámadó cigány férfi dühödt volt", míg szerinte a sportoló arcán inkább értetlenség, csodálkozás látszott.

Egy másik fiatal nő arról számolt be, hogy Cozma véletlenül leöntötte itallal, mert meglökték, s a sportoló "nem győzött tőle elnézést kérni", tehát szerinte egyáltalán nem viselkedett agresszíven a diszkóban. 
A tárgyalás kedden újabb tanúk meghallgatásával folytatódik.

Marian Cozmát, az MKB Veszprém és a román kézilabda-válogatott tagját 2009. február 8-án hajnalban gyilkolták meg a veszprémi Patrióta lokál előtt. A segítségére siető sporttársait, a szerb Zarko Sesumot és a horvát Ivan Pesicet életveszélyesen megsebesítették. Az emberölés ügyében hét ember ellen emeltek vádat.