Cozma-ügy: Terhelő tanúvallomás Némethre és Raffaelre

2011.02.01. 16:41
A Cozma-ügy hetedrendű vádlottjának egykori felesége szerint Raffael Sándor arról beszélt a férjének, hogy "komoly dolgot követett el". Vallomást tett Pásztor István válogatott kézilabdázó és a Patrióta lokál vezetője is.

Egy tanú szerint Németh Győző, a Cozma-ügy másodrendű vádlottja azt mondta a barátjának, Antalik László hetedrendű vádlottnak 2009. február 8-án délután, hogy Raffael Sándorral (a bűnügy elsőrendű vádlottja) azért távozik sietve az országból, mert "olyan komoly dolgot csináltak az elmúlt éjszaka, amiért életfogytot is kaphatnak".

Ezt Antalik Brigitta tanú, a hetedrendű vádlott volt felesége vallotta kedden a Veszprém Megyei Bíróságon. A tanú annak ellenére vallomást tett, hogy a bíró figyelmeztette, nem köteles vallomásra a volt férjére vonatkozóan. Antalik Brigitta elmondta: azon a két évvel ezelőtti februári vasárnapon Németh Győző telefonált a férjének délután négy és öt óra között, és pénzt kért tőle. Vallomása szerint nagyon összeveszett a férjével, mert a szüleitől kölcsönkért 300 ezer forint felét el akarta vinni, illetve el is vitte a barátjának, akivel egy budapesti parkolóházban találkoztak.

Antalik Brigitta vallomása szerint a férje este nyolc és kilenc óra között ért haza, és elmondta, hogy "Győzőéket Hegyeshalomig, az általuk jól ismert pénzváltóig kísérte el". Németh Győző ott mondta el Antalik Lászlónak, hogy "olyan komoly dolgot csináltak, amiért életfogytot is kaphatnak". Azt a férje nem mondta, hogy mi lehet az a "komoly  dolog" - vallotta a tanú, hozzátéve: a párja "nagyon ledöbbent, ijedt és ideges volt".

Antalik Brigitta nyomozati vallomásában - amelyet teljes egészében fenntartott a keddi tárgyaláson is  - szerepel, hogy az interneten és a televíziók híradásaiból értesültek a február 8-i veszprémi gyilkosságról. Majd Raffael Sándor és Németh Győző ausztriai elfogásának hírére "tudatosult bennük", hogy mi lehetett az a "komoly dolog", amit elkövetett Németh és Raffael, azaz miért volt szükség hirtelen a pénzre és az ország mielőbbi elhagyására - vallotta a tanú.

Kedden hallgatta meg a bíróság Pásztor Istvánt, volt válogatott és veszprémi kézilabdázót (jelenleg az első osztályú Balatonfüred játékosa). A nyomozati vallomására hivatkozott, amelyben azt mondta: a Patrióta lokálban olyan megjegyzést tett neki egy "Szabolcs nevű srác", hogy elmegy, mert "itt vannak az enyingi cigányok, és biztosan balhé lesz".

Pásztor István vallomása szerint hamarosan valóban sikoltozás, üvöltözés hallatszott, és verekedés tört ki a diszkóban, és emlékezete szerint négy sporttársát - Marian Cozmát, Zarko Sesumot, Ivan Pesicet és Uros Vilovskit - támadták a "kigyúrt, alacsony, kopasz alakok". Egyikük üvöltözött, és székkel támadott Cozmára - jegyezte meg. Pásztor István szerint a sporttársai kimenekültek a diszkóból, de mire ő utánuk ment az utcára, Marian Cozma már a földön feküdt mozdulatlanul.

A lokál kedden kihallgatott pultosnője azt vallotta, hogy feltűnő volt "a sok cigány férfi beözönlése", fogdosták a nőket, így őt is, amikor a pult mögül kiment poharakat összeszedni. A tanú szerint a diszkóbeli verekedésnek az vetett véget, hogy Marian Cozma kifutott a helyiségből.

A Patrióta üzletvezetőjét is kedden hallgatta meg a bíróság. Mint mondta, ő csak a vendégektől értesült arról, hogy kint az utcán "késelés volt". Vallomása szerint a diszkóban egyértelműen az "idegen társaság" kezdeményezte a verekedést. Ez a tragédia az üzletet teljesen tönkretette - jegyezte meg.

Marian Cozmát, az MKB Veszprém és a román kézilabda-válogatott tagját 2009. február 8-án hajnalban gyilkolták meg a veszprémi Patrióta lokál előtt. A segítségére siető sporttársait, a szerb Zarko Sesumot és a horvát Ivan Pesicet életveszélyesen megsebesítették. Az emberölés ügyében hét ember ellen emeltek vádat.