14 évet kapott egy fajtalankodó apa

2011.02.02. 10:17
A bíróság bizonyítottnak találta, hogy a férfi nevelt fiával és saját lányával is fajtalankodott, a kislányt meg is erőszakolta. A gyerekek anyját is négy év börtönre ítélték, mert tudott mindenről, de nem tett ellene semmit.

Első fokon 14 év fegyházbüntetésre ítélte a gyermekeivel fajtalankodó dunavecsei férfit a Bács-Kiskun Megyei Bíróság szerdán. Sárközy Szabolcs tanácsvezető bíró folytatólagosan elkövetett erőszakos nemi közösülés és folytatólagosan elkövetett szemérem elleni erőszak bűntettében, valamint két rendbeli kiskorúak veszélyeztetésében mondta ki bűnösnek az apát.

A vádlott feleségét, a per másodrendű vádlottját bűnsegédlet valamint kiskorúak veszélyeztetése miatt 4 év börtönre ítélte a bíróság. A vádirat szerint a férfi és felesége az otthonukban együtt nevelték a nő 1996-ban született kisfiát és 2001-ben született közös lányukat; a két gyerekkel a férfi fajtalankodott, a kislányával közösült is. A nő tudott mindenről, de nem tett ellene semmit.

A bíró az ítélet indokolásákor azt mondta: a gyerekek vallomása, a helyszíni bizonyítékok, valamint az orvos szakértő és a pszichológus szakvéleménye is alátámasztotta azt, hogy a vádban felsorolt cselekmények megtörténtek, azok a két gyermek egész életére kiható traumát okoztak. A bíróság mindkét embert eltiltotta a gyereket szülői felügyeleti jogától.

A bűncselekmény úgy derült ki, hogy a fiú elmondta egy barátjának, mire kényszeríti nevelőapja erőszakkal, és arra kérte őt, mondja el nevelőjének. Ezután tettek feljelentést az ügyben. A férfi a bíróság előtt a fajtalankodás bűntettét mindkét gyermek esetében elismerte, de a nemi erőszak elkövetését tagadta.

Az ügyészség mindkét vádlott esetében súlyosításért nyújt be fellebbezést: a férfi esetében hosszabb időtartamú büntetés kiszabását kérik, míg a nő esetében azt szeretnék elérni, hogy a börtönfokozatú büntetést a szigorúbb fegyházfokozatra változtassák.

A nő azt mondta: a bíró "bűncselekményt követett el", mert szerinte őt fel kellene mentenie a bíróságnak, ugyanis az elsőrendű vádlott nem a férje. A bíróság fenntartotta mindkét vádlott előzetes letartóztatását.