Országos influenzajárvány van

2011.02.02. 15:50
A klinikai és a virológiai adatok értékelése alapján a 2009-es pandémiás (H1N1) influenzavírus a domináns kórokozó, azonban az influenza B vírusa is terjed.

Január végéig kilencen haltak meg influenzával összefüggő megbetegedés következtében az országban, közölte az Országos Epidemiológiai Központ (OEK) az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat (ÁNTSZ) adatai alapján.

Hat betegnél az influenza A(H1N1) 2009 vírusának, három betegnél pedig az influenza B vírusának a jelenlétét igazolták az elvégzett virológiai vizsgálatok. Az áldozatok egyike egy 5 éven aluli gyermek, öten a 35-59 éves, hárman pedig a 60 éven felüli korosztályhoz tartoznak.

Valamennyi felnőtt áldozat - egy vagy több krónikus betegsége miatt - az influenza szempontjából fokozottan veszélyeztetett emberek csoportjába tartozott, influenza elleni védőoltást pedig nem kaptak - írta az ÁNTSZ, hozzátéve: a krónikus betegségek mellett négy áldozatnál az elhízás is szerepelt kockázati tényezőként.

Mostanra az ország valamennyi területét érintő influenzajárvány bontakozott ki, közölte szerdán az ÁNTSZ. A klinikai és a virológiai adatok értékelése alapján a 2009-es pandémiás (H1N1) influenzavírus a domináns kórokozó, azonban az influenza B vírusa is terjed. A legtöbb helyi járvány Győr-Moson-Sopron megyében fordult elő. Két-két úgynevezett légúti közösségi járványt regisztráltak Baranya, Fejér, Nógrád és Somogy megyében, egy-egy járványt pedig Pest és Veszprém megyében.

Intenzív terjedés

A figyelőszolgálatok adatai szerint január utolsó hetében mintegy 42 ezren fordultak orvoshoz influenzaszerű tünetekkel, másfélszer annyian, mint az azt megelőző héten. A legtöbb beteget Győr-Moson-Sopron, Pest és Baranya megyében regisztrálták. Az ÁNTSZ azt közölte: a legintenzívebben Veszprém és Borsod-Abaúj-Zemplén megyében terjedt az influenza, ezeken a területeken az előző héthez képest a háromszorosára nőtt a megbetegedések száma.

A betegek nagy része, mintegy 70 százaléka 35 évesnél fiatalabb. Jelentősen nőtt az influenzás gyermekek száma, másfélszer-kétszer annyi beteg fordult orvoshoz az általános iskolás korúak közül, mint az előző héten.

Influenza, illetve influenzaszerű megbetegedés miatt csaknem harminc százalékkal többen kerültek kórházba, mint az előző héten. A kórházba kerülők több mint negyede gyermek volt. A százezer lakosra jutó kórházi felvételek száma a csecsemők között volt a legmagasabb; ez elérte az országos átlag hatszorosát - hangsúlyozták.

Intenzív ellátásban 43 új beteg részesült az előző heti 27-tel szemben, és csaknem megduplázódott a gépi lélegeztetést igénylő betegek száma. Az intenzív ellátást igénylők között öt gyermek volt.

Oltást javasolnak

Az ÁNTSZ továbbra is azt javasolja, hogy a háromévesnél fiatalabb - 6-36 hónapos - csecsemők és kisgyermekek számára is kérjék az influenza elleni védőoltást a háziorvostól vagy a házi gyermekorvostól. Az ÁNTSZ honlapjára szerdán feltett közleményben hangsúlyozták: "különösen fontos a védőoltás a krónikus beteg, háromévesnél fiatalabbak számára". Hozzátették, hogy a gyermekeket emellett az is védi, ha a környezetükben élő felnőttek be vannak oltva.

A kifejezetten 6-36 hónapos korosztálynak adagolt szezonálisinfluenza-vakcina néhány éve létezik. Összetétele megegyezik a többi, gyógyszertárban kapható influenzavakcináéval, mindössze abban tér el a felnőttek számára ajánlottaktól, hogy fele annyi oltóanyagot tartalmaz. Ezenkívül a magyar kivételével bármelyik, receptre kiváltható szezonális, felnőttek számára ajánlott influenza elleni védőoltás fél adagja is adható ennek a korosztálynak. Ebből két oltás ajánlott, minimum négy hét eltéréssel. A szezonális influenza elleni magyar vakcina továbbra sem adható háromévesnél fiatalabbaknak, mert nincs engedélyezve erre a korosztályra.

Az influenzajárvány miatt részleges vagy teljes látogatási tilalmat rendeltek el sok kórházban. A kórházak egyedi mérlegelés alapján, indokolt esetben - apás szülés, súlyos betegség - védőfelszereléssel a hozzátartozóknak látogatási lehetőséget adnak.