Elítélték a gyerekek közé hajtó részeg kocsist

2011.02.03. 13:02
Az elsőfokú ítéletet helybenhagyva jogerősen egy év letöltendő börtönbüntetéssel sújtotta a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei bíróság azt a vasmegyeri férfit, aki 2009-ben ittasan az út szélén játszó gyerekek közé hajtott lovas fogatával.

Az 55 éves férfit ittas járművezetés és segítségnyújtás elmulasztása bűntettében találta bűnösnek a másodfokon eljáró bírói tanács, amely a vádlottat a börtönbüntetés kiszabása mellett mellékbüntetésként egy évre eltiltotta a közügyek gyakorlásától, és bevonta a hajtási engedélyét.

A férfi 2009. szeptember 26-án lovas fogattal haladt Vasmegyeren, amikor egy útkereszteződésnél a lovai megbokrosodtak, a fogat pedig az útról letérve a füves területen játszó gyermekek közé hajtott. Egy kislány gerinctörést, míg társa könnyebb sérüléseket szenvedett.

A nyíregyházi városi bíróság korábban kihirdetett ítéletében egy év börtönbüntetésre ítélte a férfit, ez ellen a vádlott és védője enyhítésért fellebbezett.

A vádlott bűnösnek vallotta magát, ám azzal védekezett, hogy a kislány sérülése korábban keletkezhetett, akkor, amikor elütötte őt egy autó. Az orvosszakértői vélemény azonban ezt cáfolta, mivel a gerinctörést a vasmegyeri baleset után diagnosztizálták a kórházban.

A megyei bíróság az enyhítésre vonatkozó kérelmet nem találta alaposnak. A tanács álláspontja szerint tény, hogy a vádlott súlyos fokú alkoholos állapotban volt, valamint az, hogy az egyik gyerek maradandó egészségkárosodást szenvedett a balesetben.

A bíróság az ítélet indoklásában utalt arra is, hogy a vádlott a kiszabható büntetés - öt évig terjedő szabadságvesztés - minimumát kapta.