Előzetesben a gyerekével kolduló nő

2011.02.04. 12:05
A román asszonyt 30 napra helyezte előzetesbe a bíróság. Az ügyben kiskorú veszélyeztetésével gyanúsítják a nő élettársát is, de az ő letartóztatását egyelőre nem kezdeményezték, a férfi szabadlábon védekezhet.

Harminc napos, előzetes letartóztatásba került pénteken a néhány napja koldulás közben, Budapesten elfogott nő. Az asszony másfél éves kislányával koldult. Az ügyben gyanúsított a nő élettársa is, de az ő előzetes letartóztatását nem kezdeményezte az ügyészség, egyelőre szabadlábon védekezhet.

Skoda Gabriella, a Fővárosi Főügyészség szóvivője azt mondta: a súlyos testi sértéssel és kiskorú veszélyeztetésével gyanúsított nőt az ügyészség indítványára helyezték előzetesbe.

A letartóztatás indokai közt szerepel, hogy a nőnek nincs magyarországi lakhelye, így alappal lehet tartani szökésétől, vagy elrejtőzésétől. A bíróság szerint fennáll annak is a veszélye, hogy élettársával megbeszélik és így megnehezítik az ügy felderítését.

A román nőt kedden délután, a Könyves Kálmán körút és a Gyáli út kereszteződésénél igazoltatták a rendőrök, mert egy kisgyerekkel koldult az autók között.

A rendőröknek feltűnt, hogy a kendőbe csavart gyerek fázik, folyamatosan köhög, ezért a nőt előállították, a kislányhoz pedig mentőt hívtak. A mentők a gyereket megvizsgálták, kiderült, hogy lázas, korához képest alultáplált, végtagjai pedig kihűltek.

A kislányt a Heim Pál Gyermekkórházba szállították, ahol az is kiderült, hogy több, bántalmazásból származó sérülés is van testén. A kórház csütörtöki tájékoztatása szerint a gyerek kielégítő állapotban van.

Időközben előkerült a gyerek apja is és a nővel közös másik gyerekük, egy két és fél éves kisfiú. A kisfiún nem találtak sérüléseket, azonban annyira alultáplált, hogy gyakorlatilag fejlettségben két évvel van visszamaradva egy hasonló korú, egészséges gyerekhez képest.

Úgy tudni, a páros Románia és Magyarország között ingázott. A kislányról annyit tudni, hogy Magyarországon született, az egyik fővárosi kórházban, de születése után anyja elhagyta és csak hónapokkal később, tavaly októberben jelentkezett érte.

Magyarországon a nő és a férfi koldulásból éltek, a gyerekekkel egy hajléktalanokkal foglalkozó intézménybe költöztek be.