Százötvenezer forintra büntették a mindszenti beteg orvosát

2011.02.04. 11:56
A bíró szerint az alapos vizsgálatot elmulasztó hódmezővásárhelyi doktornő veszélyeztette a beteg egészségét, de a férfi halála nem róható fel neki. Az ítélet nem jogerős.

Foglalkozás körében elkövetett veszélyeztetés vétségében mondta ki bűnösnek a hódmezővásárhelyi kórház egyik orvosát a mindszenti beteg ügyében a Szegedi Városi Bíróság. A megismételt elsőfokú eljárásban a bíróság 150 ezer forint pénzbüntetéssel sújtotta a doktornőt.

A 67 éves mindszenti férfit 2007. április 6-án - néhány nappal az egészségügyi ellátórendszer átalakítása után - szállították a hódmezővásárhelyi kórházba, ahol a vádlott fogadta és vizsgálta meg. A doktornő egy orvos nélküli mentővel továbbküldte a beteget a területileg illetékes szentesi kórházba. A férfi a mentőben halt meg, keringése azonban az úton összeomlott.

Vörös Erika bíró az ítélet csaknem egyórás indokolása során kifejtette: elfogadta a vádlott védekezését, amely szerint megvizsgálta a férfi pulzusát, meghallgatta légzését, és ellenőrizte, ödémásodik-e a lába. A szakértői vélemények szerint azonban átfogó belgyógyászati vizsgálatra lett volna szükség ahhoz, hogy eldönthető legyen, a férfi állapota sürgősségi ellátást igényel-e. Az orvos nem vizsgálta meg teljes körűen a több betegségben is szenvedő pácienst, így nem zárhatta ki, fennállt-e a sürgős szükség helyzete. Az orvos ezzel a férfit egészségromlás közvetlen veszélyének tette ki, de a páciens halála nem róható fel a foglalkozási szabályokat megszegő orvosnak, állapította meg a bíró.

A bíró szerint "még laikus szemmel is megállapítható", hogy a férfi a hódmezővásárhelyi kórházba szállításakor orvosi ellátást igényelt.

Lajkó Szilvia ügyész három nap gondolkodási időt kért, Kriveczky György védő pedig fellebbezett, elsődlegesen felmentés, másodlagosan - eljárásjogi hibák miatt – a hatályon kívül helyezés érdekében. Így az ítélet nem jogerős.

A korábbi, hatályon kívül helyezett ítélet hasonló volt, akkor 200 ezer forint pénzbüntetést szabtak ki az orvosra. Azt az ítéletet a Csongrád Megyei Bíróság megalapozatlannak, sőt érdemi felülvizsgálatra is alkalmatlannak találta. A bíró akkor arra hivatkozott, hogy az elsőfokú bíróság több eljárásjogi hibát is vétett, és a tényállás részben azóta is felderítetlen. Ezért került az ügy ismét a Szegedi Városi Bíróság elé.