Meghalt egy magyar hegymászó a Magas-Tátrában

2011.02.06. 18:23
Egy magyar hegymászó meghalt, kettő pedig súlyos sérüléseket szenvedett vasárnap délután a Magas-Tátrában, jelentette a magas-tátrai hegyi mentőszolgálat.

A tragikus baleset a Lomnici-csúcs alatt történt, ahol négy magyar hegymászót sodort el egy hólavina, jelentette a SITA hírügynökség .

A négy hegymászót a völgyteknő legaljáig sodorta a lavina, miközben egyikük életét vesztette. Ketten súlyosan megsérültek, csak egy társuk úszta meg könnyű sérülésekkel.


View Larger Map

Tizenkét hivatásos és önkéntes hegyimentő segítségével helyezték biztonságba két társát, nyilatkozta Jozef Janiga, a hegyimentők ügyeletes szóvivője. A mentési munkálatok az esti órákig tartottak. A két súlyos sérült végtagcsont-töréseket szenvedett, drótkötélpályán vitték le őket Tátralomnicba.

A kassai főkonzul a veszélyekre figyelmeztet

Az elhunyt magyar hegymászó holttestét a tátralomnici halottasházban helyezték el, s a hatóságok hivatalból elrendelték a boncolást is, mondta el Szerencsés János, kassai magyar főkonzul az MTI-nek.

Felhívta a figyelmet a Magas-Tátra veszélyeire is, elmondta, hogy "bár nem magas, de nagyon veszélyes hegyvidékről van szó". A hegységben évente 10-15-en halnak meg, "többségük azért, mert nem veszik figyelembe az időjárási körülményeket, vagy letérnek a kijelölt ösvényekről".

"Nagyon fontos a hegyi mentőszolgálat utasításainak a betartása; miután az utóbbi napokban megenyhült az idő, fokozottabb a lavinaveszély. A Magas-Tátrába látogató turistáknak semmiképpen sem szabad megfeledkezniük a megfelelő biztosításról, mert az esetleges baleset költségei tetemesek" - figyelmeztetett a főkonzul.

Az idei téli idényben ezen a helyen ez már a harmadik lavina. A Magas-Tátrában évente több mint egytucatnyi személy veszti el életét.

Ebben a cikkben a téma érzékenysége miatt nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését.
Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.

Indamedia Csoport