Nem volt molesztálás a Cseppkő utcában

Nem történt szemérem elleni erőszak a budapesti Cseppkő utcai Gyermekotthonban, ezt állapította meg a rendőrségi nyomozás. Ez azután indult, hogy kiderült: egy nevelő rendszeresen vitt ki hétvégére két kislányt az intézetből, és együtt aludt, fürdött velük.

Nehéz anyagi körülményeik miatt a szülők a Cseppkő utcainevelőotthonba adták két gyereküket. A legkisebb, Dominik novemberben meghalt, mert ráborult egy szekrény. Egy hónapja pedig a tízéves nevelt lánya fogadta sírva az apát egy látogatáskor azzal, hogy egy 16 éves fiú molesztálta őt és egy barátnőjét.

Azt mondta, hogy bezárta a szobaajtót, odaállt és azt mondta, addig nem mehettek aludni, amíg "ezt nem csináljátok". Nemi erőszak nem történt, de az intézménytől független pszichológus is kikérdezi őket. A kamaszfiú megszökött az otthonból, jelenleg körözik.

Decemberben az egyik nevelőről derült ki, hogy rendszeresen hazavitt magával két kislányt. Csókay László ifjúságvédelmi alosztályvezető azt mondta, hogy a kislányok arról beszéltek, hazamentek vele, egy ágyban aludtak, együtt fürödtek - ezek mindegyike komoly pedagógiai hiba, nem fér bele a pedagógiai munkába. Ahogy az ügy kiderült, a férfi felmondott, így az intézmény már nem vonhatja felelősségre.

Horváth Katalin Fanni, a BRFK szóvivője elmondta, hogy volt olyan tartalmú bejelentés, amely szemérem elleni erőszakra utalt, a nyomozók ezt megvizsgálták. Gyermekpszichológus szakértőt is megkérdeztek, de ő nem talált erőszakra utaló körülményt.

“Egy intézeti nevelőnek nem az a funkciója, hogy kimenekítse a gyereket, hanem hogy intézeti körülmények között segítse a fejlődését” – mondta az Indexnek Sófi Gyula gyermekpszichiáter, aki eddig még csak hasonló esetről sem hallott. A szakember szerint az együtt alvás egy idegen férfival önmagában bántalmazás.