Ne lógjon alsónadrág az utca közepén!

2011.02.11. 09:25
Genovában be akarja tiltani a városvezetés az utcai ruhaszárítást, a lakosok azonban ragaszkodnak a házak között lógó lepedőkhöz és fehérneműhöz.

Marta Vincenzi polgármester - aki fejébe vette, hogy eltünteti a száradni kiakasztott lepedőket, zoknikat és társaikat az utcákról és a teraszokról - a város szépségére hivatkozik. Még nem közölte, hogy mikor lép életbe a rendelkezés, és azt sem, mekkora bírságot kell fizetni a szélben lengedező ruhákért. Csupán annyit mondott, hogy a büntetést a városi rendőrség szabja majd ki.

Utoljára 2001-ben Silvio Berlusconi miniszterelnök szólította fel a genovaiakat arra, hogy a városban rendezett G8-csúcs ideje alatt ne az ablakok között logó spárgán szárítsák lepedőiket. Válaszként a genovaiak kétszer annyit mostak. Lepedő nélkül az olasz történelem egy része vészne el - jegyezte meg a Corriere della Sera az ügyről, hozzáfűzve: a tiszta ruha nem sérti egy város méltóságát. A napilap utalt arra, hogy amikor az Ízek imák szerelmek (Eat Pray Love) című filmet forgatták Nápolyban, száradó lepedőkkel teli utcákat kerestek helyszínnek, mivel azok hozzátartoznak Itáliához.

Az újság felidézte azt is, hogy lepedők nélkül sohasem találkozott volna Sophia Loren és Marcello Mastroianni, hiszen az Ettore Scola rendezte, Egy különleges nap című film száradó lepedőkkel teli tetőteraszon játszódik 1938-ban. Akkor érkezett Adolf Hitler Rómába, és Benito Mussolini betiltatta az utcákon száradó "atlétatrikókat és gatyákat".