Nyomoznak az influenzában meghalt rab miatt

2011.02.17. 17:57
A katonai ügyészség nyomoz, a büntetés-végrehajtás pedig belső vizsgálatot indított egy veszprémi fogvatartott miatt, aki feltehetően H1N1-fertőzés szövődményébe halt bele. Állítólag a férfi hozzátartozói tettek feljelentést, mert úgy vélik, rokonuk későn kapta meg a kezelést.

Valószínűleg H1N1-es fertőzés miatt halt meg a veszprémi büntetés-végrehajtási intézet egyik fogvatartottja, értesült a Független Hírügynökség. A BVOP közleménye szerint a férfi február elsején lett rosszul, ezután haladéktalanul beutalták a helyi kórházba.

A Független Hírügynökség információi szerint a férfi sétálás közben esett össze, és többet nem tért magához. A H1N1-fertőzés szövődményeként fellépő tüdőgyulladásban halt meg múlt csütörtökön a veszprémi kórházban.

A BVOP szerint a veszprémi bv. intézet megtette a szükséges intézkedéseket a fertőzés terjedésének megakadályozására, miután a kórház tájékoztatta őket arról, hogy felmerült az influenzafertőzés gyanúja. Az ügyészség a fogvatartottat múlt hétfőn szabadlábra helyezte, így halálának okáról már nem kaptak hivatalos értesítést, írta a BVOP.

A BVOP beszámolt arról is, hogy a Győri Katonai Ügyészség nyomozást kezdett a haláleset körülményeinek tisztázására, a büntetés-végrehajtás pedig belső vizsgálatot indított. A Független Hírügynökség úgy tudja, a család tett feljelentést, szerintük ugyanis a férfi több napon át panaszkodott, hogy beteg, ennek ellenére nem kapott megfelelő orvosi ellátást.

A BVOP közleményében az állt, hogy a büntetés-végrehajtás egészségügyi szolgálata az érvényes Influenza Intézkedési Tervben foglaltak szerint folyamatosan figyelemmel kíséri a légúti megbetegedések számának alakulását, úgy a személyi állomány, mint a fogvatartottak körében. A megelőző intézkedések eredményeként a börtönök járványügyi helyzete, illetve a felső-légúti megbetegedések száma alacsonyabb az országos átlagnál, tették hozzá.