Illegális fegyverraktárt találtak a rendőrök

2011.02.18. 13:36

Illegális fegyverraktárt találtak a rendőrök Nógrád megyében. Puskát, géppisztolyt és lőszereket foglaltak le, az arzenált és felderítésének körülményeit hétfőn délelőtt ismertetik részletesen a Nógrád Megyei Rendőr-főkapitányságon.

Január elején öt embert vettek őrizetbe Salgótarjánban, illetve a város környékén fegyver és lőszer tiltott birtoklásáért. A középkorú férfiaknak szenvedélyük volt a fegyvergyűjtés, ezért második világháborús helyszíneken aknakeresővel kutattak ezek után.

Raktárukban tizennégy puskát, kilenc pisztolyt, több mint 1800 éles lőszert, másfél kilogramm lőport, vetőcsövet és hozzátartozó gránátokat, detonátort, valamint rakétatöltetet rejtegettek.

Szintén illegálisan tartott fegyvereket találtak a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Apagyon is. A rendőrök házkutatás közben találták meg és foglalták le a puskákat, géppisztolyokat és lőszereket.

A házkutatást azért kezdeményezték, mert előző éjszaka egy Apagy közeli transzformátor-állomáson ismeretlen tettesek próbálták meg ellopni a trafóból a réz alkatrészeket. A kiérkező biztonsági őrök megzavarták őket, ezért autóval elmenekültek, de így is egymillió forintos rongálási kárt okoztak.

A baktalórántházi rendőrőrs munkatársai még aznap éjjel eljutottak a gyanúsítottak lakásaihoz. A házkutatás során egyiküknél lőszereket, fegyver-, és gránát-alkatrészeket, valamint légvédelmi rakétának és páncéltörő gránátnak tűnő eszközöket találtak. A lefoglalt tárgyakat fegyverszakértő vizsgálja.

Az apagyi szajré (Fotó: police.hu)
Az apagyi szajré (Fotó: police.hu)

A gyanúsítottak egyikét, egy 32 éves férfit a lopási kísérlet mellett lőfegyverrel, lőszerrel visszaélés gyanújával vették őrizetbe, 30 éves társa szabadlábon védekezhet.

Az őrizetbe vett gyanúsított azt vallotta, hogy ártalmatlan gyűjtő; az illegális tárgyak egy részét találta, a többit vásárolta. Amennyiben súlyosabb bűncselekmény nem állapítható meg, a férfi 2 és 8 év közötti szabadságvesztéssel sújtható.