Újabb merényletkísérlet az Elbrusznál

2011.02.20. 08:24
Robbanóanyagokkal megrakott személyautót tettek ártalmatlanná vasárnap reggel Kabard-Balkárföldön, a kedvelt síterületnek számító Elbrusznál, Tyerszkol településen, miután pénteken három turistát öltek meg ismeretlen tettesek, és a szombatra virradó éjszaka felrobbantottak egy kötélvasutat.

Elbrusz idegenforgalmat bonyolító térségét is elérték az észak-kaukázusi Kabard-Balkárföldön mindennapossá vált terrorcselekmények. A robbantásra előkészített autó tulajdonosát, illetve a kocsival kapcsolatba hozható személyeket keresik.

Pénteken az Oroszországhoz tartozó autonóm köztársaság bakszáni járásában az országúton egyenruhába öltözött, álarcos fegyveresek autójukkal megelőztek, majd ellenőrzésre hivatkozva megállítottak egy mikrobuszt, amelyben öt, Moszkvából érkezett turista utazott, s amikor felszólításukra nem szállt ki a kocsiban lévő egyetlen nő, egyikük géppisztolyából tüzet nyitott a mikrobusz utasaira, akik közül három a helyszínen életét vesztette, kettő megsérült.

A turisták elleni merénylet, a kötélvasút felrobbantása és a robbantásra előkészített autó ténye hatalmas csapást mér a térség idegenforgalmára: az Elbrusz Oroszország egyik jelentős télisportközpontja.

Csökkenőben van a térség idegenforgalma, de már december eleje óta, amikor egy utcai összetűzésben kaukázusiak megölték a Szpartak labdarúgó csapat egyik szurkolóját Moszkvában. A helyi szállodák kihasználtsága nem éri el az 50 százalékot.

Alekszandr Ragykov, az Orosz Szövetségi Idegenforgalmi Ügynökség helyettes vezetője azonban úgy nyilatkozott, hogy nem változtatnak az észak-kaukázusi turizmus fejlesztésére vonatkozó terveken. Az idegenforgalomi beruházások egy az észak-kaukázusi térség 2020-ig történő fejlesztésére tavaly ősszel kidolgozott, nagyarányú és költséges terv részét alkotják.

Az Észak-Kaukázusban szinte mindennaposak a rendfenntartó erők elleni merényletek, s többnyire innen szervezik az Oroszországban elkövetett terrorista merényleteket is, de a térségben kevés helyen vannak turisták, így ritka, hogy őket érné támadás. A rendvédelmi erők kíméletlen, sok áldozattal járó harcot folytatnak az iszlamista szélsőségesek ellen.