Szenvedélyes fegyvergyűjtőre csaptak le a rendőrök

2011.02.21. 12:53 Módosítva: 2011.02.21. 12:53

Több mint háromszáz tételből álló fegyvergyűjteményt foglalt le a rendőrség a Salgótarjánhoz közeli Homokterenyén. A fegyverek, pisztolyok mellett lőszert, sőt, aknavető gránátokat és tüzérségi lövedékeket is találtak. A fegyverek egy gyűjtőé, aki ellen fegyverrel, lőszerrel és robbanószerrel történő visszaélés bűncselekménye miatt indult eljárás.

Az arzenált bemutató hétfői sajtótájékoztatón Némedi Gábor ezredes, a Nógrád Megyei Rendőr-főkapitányság bűnügyi igazgatója elmondta: a 67 éves férfi gyerekkorától kezdve "beteges szenvedéllyel" gyűjtötte a február 18-án és 19-én lefoglalt, engedély nélkül tartott fegyvereket, lőszereket és robbanószereket. A büntetlen előéletű férfi maga is kutatott egykori második világháborús harctereken, illetve börzéken vásárolta, s barkácsolással gyarapította a kollekcióját.

Némedi Gábor hozzátette: a fegyvereket bűncselekményre nem használták és az orvvadászat gyanúja sem merült fel. A gyűjtő ellen fegyverrel, lőszerrel és robbanószerrel történő visszaélés bűncselekménye miatt indult lejárás. A férfi kettőtől nyolc évig tartó szabadságvesztésre számíthat.

Idén már a második fegyverarzenált gyűjtötte be a rendőrség Nógrádban. Január elején öt embert őrizetbe vettek Salgótarjánban és a város környékén fegyver és lőszer tiltott birtoklásáért. A középkorú férfiaknak - csak úgy, mint a mostani gyanúsítottnak - szintén a fegyvergyűjtés volt a szenvedélyük. Ők is második világháborús helyszíneken kutattak ezek után. Az érintettek összesen tizennégy puskát, kilenc pisztolyt, több mint 1800 éles lőszert, másfél kilogramm lőport, vetőcsövet és hozzátartozó gránátokat, detonátort, valamint rakétatöltetet rejtegettek.