A romok alól hívta gyermekeit, hogy elbúcsúzzon tőlük

2011.02.23. 06:24 Módosítva: 2011.02.23. 19:55
Egy fiatal nőt 26 órával a katasztrófa után találtak meg, ezért a mentők most kettőzött erővel dolgoznak. Azt remélik, más túlélők is lehetnek még a romok alatt. A keddi földrengés során 300 ember tűnt el az új-zélandi Christchurchben, eddig hetvenöt halottja van az elmúlt nyolcvan év legsúlyosabb új-zélandi földrengésének.

Eddig mintegy százhúsz túlélőt mentettek ki, akik közül a legutóbbi, egy fiatal nő csaknem 26 órával a katasztrófa után mászott elő egy irodaház romjai alól. Anna Bodkin annak köszönheti az életét, hogy íróasztala alá bújt, maradt helye a mozgásra, és segítséget tudott hívni.

A csoda reményt ébresztett a mentőkben, hogy lehetnek még túlélők a romok alatt, és ki is tudják őket hozni. Egy nőről mindenképpen tudnak, aki szerda hajnalban telefonált nekik a romok alól, így most elsősorban azokra a helyekre koncentrálnak, ahol nagyobb eséllyel találnak túlélőket.

"Sms-eket és hívásokat is kaptunk egyes épületek romjai alól, így most ezeket kutatjuk át. Csodálatos, hogy egyesek karcolásokkal megúszták az esetet, de voltak, akiknek le kellett vágnunk a lábát, hogy ki tudjuk hozni őket" - mondta el a helyi rendőrkapitány, Russel Gibson.

A túlélők egyike, egy édesanya még a romok alól telefonált gyerekeinek, hogy végső búcsút vegyen tőlük. "Igazán horrorisztikus élmény volt. A lányom és én is sírtunk a telefonban, mert őszintén azt hittem, ez lesz az utolsó alkalom, hogy beszélhetünk egymással" - nyilatkozta a nő TV3-nak, majd azt is elmondta, több más, a katasztrófában a romok alá szorult ember hangját is hallotta kényszerű börtönében.

A mentők egyébként helyi idő szerint szerda estig 75 áldozat holttestét emelték ki a romok alól, és körülbelül 300 embert tartanak nyilván eltűntként. A BBC azt írja, a rendőrség szerint elképesztő a katasztrófa utáni vérontás, az utcán úgy hevernek a testek, mint a szemét.

Az alakulatok rohamtempóban kutatják át a romokat, munkájukba bekapcsolódott a hadsereg és sok önkéntes is, sokan kézzel túrják át a törmeléket túlélők után kutatva.

A védelmi minisztérium szerint 22 ember eltűnt a városi katedrálisban mikor az épület tornya és a tető egy része leomlott. A rendőrség szerint itt sajnos nincs jele életnek, ám egy másik épületben a keresőkutyák 24 ember életét mentették meg. A leomlott épületek közt van egy nyelviskola is, itt valószínűleg több külföldi diák is áldozatául esett a katasztrófának.

Egyes becslések szerint még 100 ember lehet a romok alatt. Ausztrália és az Egyesült Államok mentőosztagokat küldött a szigetországba.

A zélandi városban szükségállapotot rendeltek el, a legrosszabbul járt negyedekben éjszakánként kijárási tilalom van és mintegy ezer katonával körülzárták a központot is, hogy megelőzzék a fosztogatást. A károk felméréséig bezárták Christchurch repülőterét.

John Key kormányfő repülőgépről nézte meg a természeti csapás sújtotta várost. A politikus - akinek egyébként szülővárosa a település - úgy nyilatkozott: a katasztrófa miatti fájdalmat csak egy kis nemzet érezheti át igazán. " A dolgok jobbra fognak fordulni, a város pedig újra gyarapodni fog. Az egész ország mögöttetek áll" - üzente a városiaknak.

Félárbocon a zászlók

A második legnagyobb új-zélandi várost kedden ebédidőben, az egyik legforgalmasabb időszakban rázta meg a 6,3-as erősségű földrengés. Az utcákat emberek lepték el, és többükkel a rájuk zúduló törmelékek végeztek. Az elmúlt 80 évben ez volt Új-Zélandon a leggyilkosabb földrengés. Az okozott kár sokkal nagyobb, mint a 7,1-es, tavaly szeptemberi földrengésnél, ahol csak két ember sérült meg.

A középületeken az áldozatok iránti kegyeletből félárbocra engedték a nemzeti zászlót.

A kormányfő egyébként bízik benne, hogy a szeptemberre, a városba tervezett rögbi-világbajnokságot meg tudják majd tartani. A bajnokságot rendező bizottság szerint még túl korai döntést hozni az ügyben.

A vöröskereszt eközben szállást próbál keresni azoknak, akik a katasztrófában elvesztették lakásukat, és most sátrakban vagy műanyag ponyvák alatt élnek. Az iskolákat a városban bezárták.

Obama és az angol királynő is részvétét nyilvánította

Az angol királynő, II. Erzsébet, aki egyben Új-Zéland államfője is, azt mondta: teljesen sokkolta a katasztrófa híre. Barack Obama legmélyebb együttérzéséről biztosította a lakosságot.

Ebben a cikkben a téma érzékenysége miatt nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését.
Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.

Indamedia Csoport