800 millió forintos áfacsalást követett el

2011.02.25. 11:54
Fiktív számlákkal és bizonylatokkal több mint 800 millió forint adót igényelt vissza egy szeghalmi vállalkozó. Bár a cég évek óta nem működött rendesen, munkatársainak mégsem tűnt fel, hogy továbbra is milliós fizetések érkeznek számláikra.

Több mint 800 millió forint áfát igényelt vissza jogosulatlanul az az 51 esztendős szeghalmi nő, akit pénteken jogerősen, hét és fél év fogházbüntetéssel és 668 millió forint vagyonelkobzással sújtott a Szegedi Ítélőtábla.

A büntetlen előéletű, előzetes letartóztatása előtt egyéni vállalkozóként és üzletvezetőként dolgozó vádlott egyedüli beltagja és irányítója volt a szeghalmi székhelyű, szállítmányozással és közúti teherszállítással foglalkozó "BEF-TEJ" Bt.-nek.

A társaság 2003-tól nem végzett tényleges gazdasági tevékenységet, a könyvelői képesítéssel is rendelkező asszony azonban négy éven át, 2007 végéig valótlan bizonylatokkal csaknem 420 millió forint áfát igényelt vissza jogosulatlanul.

A nő 2002 júniusától egyéni vállalkozóként is dolgozott, fő profilja közúti teherszállítás volt. Forgalmát azonban fiktív számlák és szerződések felhasználásával megtöbbszörözte, és csaknem 400 millió forint adót szabálytalanul igényelt vissza.

A nő vádlott társai a cég alkalmazottai voltak. A bíróság szerint tisztában kellett lenniük azzal, hogy valami nincs rendben a vállalkozás körül, hiszen számlájukra rendszeresen megérkezett az összességében több millió forintnyi fizetés, annak ellenére, hogy valós munkát nem végeztek.

Egyikük ráadásul szintén egyéni vállalkozó volt, és fiktív számlákat felhasználva maga is csaknem 21 és fél millió forint áfát igényelt vissza jogosulatlanul.

A táblabíróság bűnszövetségben, folytatólagosan elkövetett csalás bűntettében és más bűncselekményekben mondta ki bűnösnek a cégvezetőt, az önállóan is adócsalást elkövető alkalmazottat pedig négy év nyolc hónap börtönre, a másik alkalmazottat két év, három esztendőre felfüggesztett börtönbüntetésre ítélt a bíróság.