Gyula
8 °C
21 °C

Elfogták a Tiszába fulladt albánokért felelősnek tartott csempészeket

2011.02.28. 18:27

Őrizetbe vette a szerb rendőrség egy embercsempészettel és emberkereskedelemmel gyanúsítható szerbiai bűnszövetkezet hét tagját, akik feltehetően azért is felelősek, hogy 2009 októberében koszovói albánok fulladtak a Tiszába, jelentette be hétfőn Ivica Dacic szerb belügyminiszter. A szerb rendőrök elfogták a csoport vezetőjét, valamint négy másik szabadkai illetőségű és további két, a dél-szerbiai Bujanovacból származó tagját. Dacic az elfogott szabadkaiak között említett egy férfit, akinek a neve magyarosan hangzik.

A csoportot gyanúsítják többek között azzal, hogy 2009 októberében 18 illegális koszovói albán bevándorlót próbáltak meg átjuttatni a Tiszán magyar területre, és 15-en belefulladtak a folyóba. A szabadkai rendőrség vezetőjére hivatkozó korábbi jelentések szerint az illegális bevándorlók bárkája a Tisza magyarországi szakaszán borult el.

Dacic szerint a szerbiai bűnszövetkezet havonta több tucat embert csempészett át Magyarországra. Az illegális bevándorlókat előbb Koszovóból Dél-Szerbiába, majd onnan az észak-vajdasági Szabadkára juttatták el. Itt egy ideig rejtegették őket, majd alkalmas pillanatban a Tiszán, illetve a horgosi (a magyar oldalon röszkei) és a kelebiai (a magyar oldalon tompai) határátkelőn keresztül szállították Magyarországra.

Dacic elmondta azt is, hogy a Tisza fedőnevű rendőrségi akcióban végrehajtott őrizetbe vételeket több mint egy évig tartó nyomozás előzte meg, amelynek során a magyar és az osztrák rendőrségtől kapott adatokat is felhasználták.