A Dior menesztette a Hitlert éltető tervezőjét

2011.03.01. 18:17
A francia Dior divatház elbocsátotta antiszemitizmussal vádolt divattervezőjét, John Gallianót, miután a világhálóra felkerült egy videofelvétel, amelyen az Adolf Hitlert élteti.

A Dior-ház kedden jelentette be, hogy azonnali hatállyal menesztette divattervezőjét, akit pár napja azért függesztett fel állásából a divatcég, mert rendőrségi vizsgálat indult ellene.

Galliano ellen egy pár tett panaszt a múlt héten. Állításuk szerint a gibraltári születésű brit tervező heves vitában fajgyűlölő és antiszemita kijelentéseket tett rájuk egy párizsi bisztróban. A tervező tagadta a vádakat, és a maga részéről rágalmazás és becsületsértés miatt nyújtott be keresetet.

Az internetre hétfőn feltöltött videó egy másik incidenst örökített meg. A felvétel tanúsága szerint a tervező egy kávézóban ittas állapotban azt mondja: "szeretem Hitlert".

A Dior cég a videó hatására döntött úgy, hogy késedelem nélkül megválik Gallianótól. A divatcég azért is igyekezett minél gyorsabban eljárni az ügyben, mivel a vállalat egyik sztárarca, a vasárnap Oscar-díjjal kitüntetett Natalie Portman közleményben szögezte le, hogy semmilyen formában nem óhajt kapcsolatba kerülni Gallianóval.

Franciaországban szigorúan büntetik az antiszemita megjegyzéseket, és akár féléves börtönbüntetést is kiszabhatnak az ilyen esetekben.