Részben bűnösnek vallotta magát a volt vámparancsnok

2011.03.03. 15:32
Az első vádpontban tagadta, a másodikban elismerte bűnösségét Bakos Gyula ezredes, a Vám- és Pénzügyőrség volt dél-dunántúli regionális parancsnoka az ellene és társa ellen kezdődött büntetőper tárgyalásán, a Baranya megyei bíróságon.

Az ügyészség vezető beosztású hivatalos személy által kötelességszegéssel elkövetett vesztegetés és hivatali visszaélés miatt emelt vádat az egykori parancsnok és a bűncselekményben felbujtóként közreműködő barátja ellen.

A vádirat szerint a Vám- és Pénzügyőrség 2009-ben utólagos vámellenőrzést rendelt el a 2007 májusa és 2009 szeptembere közötti időszakra a finn érdekeltségű, elektrotechnikai termékeket gyártó Elcoteq Magyarország Kft.-nél. A vizsgálat során kiderült: a cég helytelen vámtarifaszámon jegyezte egyik alkatrészét, amelynek következményeként a vámtartozása meghaladta az egymilliárd forintot.

Személyesen tájékoztatott

A pénzügyőrparancsnok beszélt egy vagyonvédelmi cég vezető munkatársaként dolgozó barátjának az Elcoteq-kel kapcsolatos vizsgálatról, annak eredményéről, valamint a tartozás csökkentésének lehetőségéről. Ő pedig rávette Bakos Gyulát, szervezzen neki találkozót a finn cég vezetőjével annak érdekében, hogy az általa képviselt vállalat piacot szerezhessen, és érzékeltesse vele: a vámeljárást jelentősen befolyásolja az üzleti megállapodásuk sikere.

Bakos Gyula személyes találkozót szervezett az Elcoteq amerikai állampolgárságú vezetőjével, akit tájékoztatott a vizsgálat eredményéről, és megjegyezte, hogy a több mint egymilliárd forintos vámtartozás 54 millió forint plusz áfára is csökkenthető, cserébe barátját ajánlotta a vezető figyelmébe, kérve, hogy fogadja őt.

Az Elcoteq ügyvezetője találkozott a pénzügyőrparancsnok barátjával, aki felajánlotta az őrző-védő szolgálat ellátását, de azt a választ kapta, hogy e munkát egy pályázaton nyert társaság végzi. A férfi ekkor felvetette a nyertes cég átvilágításának lehetőségét, és azt, hogy a feltárt hiányosságokra hivatkozva az Elcoteq megválhatna tőle, majd az ő cége léphetne a helyébe.

Erkölcsi kötelességének érezte

Az ügyészség Bakos Gyula terhére rója azt is, hogy információkat adott barátjának a pénzügyőrség autóinak keréktárcsa-beszerzéseivel kapcsolatban, így a férfi egy másik érdekeltsége révén kedvezőbb árajánlatot tudott adni.

Bakos Gyula tagadta, hogy az Elcoteq esetében jogtalan előnyhöz akarta juttatni barátját. Azt mondta: azért szervezett találkozót a cégvezetővel, mert erkölcsi kötelességének érezte, hogy megoldást keressen a régió meghatározó foglalkoztatójának gondjára, melynek gazdálkodását - szerinte - megingatta volna egy ekkora összegű vámtartozás. Üzleti ajánlatról pedig nem beszélt, szavait félreértették, vagy rosszul fordították.

A volt pénzügyőrparancsnok a második vádpontban elismerte bűnösségét, de hangsúlyozta: jóhiszeműen járt el, arra törekedett, hogy a keréktárcsák beszerzése minél kevesebbe kerüljön a Vám- és Pénzügyőrségnek.

Tavaly márciusban felfüggesztették

Bakos Gyula korábban rendőrként dolgozó, és kényszervallatás miatt elítélt barátja tagadta bűnösségét, egyben cáfolta, hogy arra kérte volna a pénzügyőrparancsnokot, a vámeljárással összefüggésben szerezzen előnyt számára az Elcoteqnél. Elismerte, hogy piacszerzést várt a találkozástól az Elcoteq vezetőjével, és ezt az ott működő biztonsági szolgálat hiányosságainak felfedésével kívánta elérni.

Amikor az eset kiderült, az ügyben nyomozás indult, Bakos Gyulát pedig tavaly március 10-én felfüggesztette beosztásából a Vám- és Pénzügyőrség országos parancsnoka. A testülettől idén januárban távozott.

Az ügyben érintettek megbeszéléseinek és telefonbeszélgetéseinek egy részét lehallgatták, a vádat részben ezek a bűnügyi információk alapozták meg. Ha a szabadlábon védekező vádlottak bűnössége bebizonyosodik, öttől tíz évig terjedő szabadságvesztésre számíthatnak.