Liebe Attila újra színinövendékeket toboroz

2011.03.05. 16:58
Az ózdi bűncselekményeiről elhíresült alternatív halálszínházas rendező hónapok óta ingyenes színészképzést hirdet az interneten. A kilétét és múltját ezúttal nyíltan vállaló Liebe Attila szerint eddig nem nagyon voltak jelentkezők, a tanodát még nem tudta elindítani.

Ismét színitanoda indításába fogott Liebe Attila, az ózdi bűncselekményeiről hírhedtté vált, színházi rendezéssel foglalkozó férfi. Egy olvasónk hívta fel a figyelmünket a honlapjára, ahol a saját történetét feldolgozó könyv, börtönélmények, darabok és a Színház és Halál című színházi tanulmány mellett az általa szervezett színészképzésről is lehet olvasni.

A férfi a 80-as években gyakorlat közben megfojtott egy fiatal lányt Ózdon. Szabadulása után nem sokkal ismét fegyházbüntetésre ítélték, miután Veszprémben újrakezdte a színjátszástanítást, és a Sztaniszlavszkij szellemében végzett szituációs játékba kis híján belehalt egy másik lány is. Mindkét eset után elmeorvosi és pszichológus szakértői vizsgálatoknak vetették alá: betegséget és szexuális aberráltságot nem tártak fel nála.

A kilencvenes évek végén engedték ki a börtönből, de nem sokkal ezután újra büntetőeljárás indult ellene, miután két fiatal lánynak az ózdi temetőben rendezett szereplőválogatást, ahol azt kellett bizonyítaniuk: melyikük mennyire hitelesen mutatja be, mit él át egy megtámadott áldozat, amikor fojtogatni kezdik. A büntetőeljárás 1998-ban először aljas indokból elkövetett emberölés kísérlete miatt indult, majd az ügyészség a vádat aljas indokból elkövetett testi sértésnek minősítette át. Liebe Attila közel egy évet töltött előzetes letartóztatásban, míg a bíróság első- és másodfokon is jogerősen felmentette, bűncselekmény hiányában.

Legutóbb 2008-ban figyelt fel rá a rendőrség, miután megint színészpalánták toborzásába fogott egy internetes kapcsolatépítő portálon. Akkoriban nem a valódi nevét használta, Dornay Attilaként mutatkozott be. Webkamerás castingot tartott a jelentkezőknek, a vizsga egyik résztvevője akkor az Indexnek azt mondta: a gyakorlati vizsga része volt egy fojtogatós szituáció eljátszása is.

A Székesfehérvári Rendőrkapitányság 2008-ben személyes adatokkal való visszaélés megalapozott gyanúja miatt indított eljárást a webkamerás színészválogatás ügyében ismeretlen tettes ellen, ennél súlyosabb gyanú nem állt meg. Liebe Attila lakásán házkutatást tartottak, lefoglalták a számítógépét is. Az eljárást végül megszüntették, őt meg sem gyanúsították, a számítógépét is visszaadták, mondta az Indexnek Liebe, aki szerint ez az ügy valójában el sem kezdődött, csak “felfújtak egy lufit”.

Liebe most már nem használja a Dornay Attila nevet, kilétét és múltját felvállalva kezdte szervezni új színitanodáját saját honlapján és több közösségi portálon. “Légy üdvözölve, érdeklődő! Liebe Attilának hívnak. Biztos, hogy mond számodra valamit ez a név, s abban is biztos vagyok, hogy rengeteg negatív hír ugrik emlékezetedbe... Semmi gond. Ha már beléptél ide, lehetőséged adódik megváltoztatni véleményedet, mint ahogy megteheted azt is, hogy rögtön elhagyod oldalamat” – olvasható honlapján a beköszöntőben.

Csak egy terv egyelőre

Facebook-oldalára már júliusban kiposztolta: “Végre! Oly sok akadály – előítélet, bizalmatlanság, pénz- és helyhiány – ellenére is néhány napja sikerült elindítani az alternatív színitanodát!”. A színitanodát honlapján úgy hirdeti, hogy bárki jelentkezhet, és a képzés két kategóriában zajlik. Az egyik egy intenzív képzés egy éven át heti két alkalommal azok számára, akik a Színművészeti Egyetemre akarnak felvételizni. Liebe azt ígéri: a felkészítés “alternatív, egyedi, csak nyugaton használt módszerekkel” történik, de mellette felkészíti a növenedékeket a felvételi követelményként támasztott versekből, prózai írásokból is. “Terveink szerint magántanulóink 80%-a biztosan bejut a Színművészeti Egyetemre” – írja Liebe, aki megdöbbentően olcsón kínálja a képzést, mindössze havi ötezer forintot kérne a jelentkezőktől, a szociálisan hátrányos helyzetű tehetségeknek pedig ingyenességet ígér.

A másik típusú, műkedvelőknek szánt normál tanodai képzés a honlap szerint eleve ingyenes. Ebben a képzésben heti kétszer találkoznának a növendékek, akiket egy konkrét színdarab előadására készítene fel Liebe a “hagyományos alternatív színházak próbafolyamataival” megegyező módszerrel. A terve az, hogy a tanodát minél hamarabb alternatív színházzá formálja, és megmérettesse a lehető legtöbb alternatív színházi fesztiválon. Már a névötlet is megvan: Toxinháznak hívná az intézményt. A honlapon ezen kívül arra is ajánlkozik, hogy hivatásos színészeknek segítene kilábalni az alkotói válságból, és várja olyan színészek, rendezők, koreográfusok, drámapedagógusok, tánc- és énektanárok jelentkezését is, akik részt vennének a növendékek képzésében.

“Ez csak egy terv egyelőre” – mondta Liebe csütörtökön az Indexnek, amikor a színitanodájáról érdeklődtünk. A tanoda még nem indult el, egyelőre a jelentkezőket várja. Liebe szerint nem nagyon voltak érdeklődők, viszont a szakmán belül néhányan jelezték, tetszik nekik a kezdeményezés, mert szükség van egy új színészgeneráció kinevelésére.

Nem lesz fojtogatós gyakorlat

Azt állítja: a módszerein már változtatott. “Az alapok maradtak. A mai napig állítom, hogy a színész számára a halált a legnehezebb eljátszani. A betanítás módszere viszont már más, nincsenek és nem is lesznek olyan gyakorlatok, amelyek fojtogatást imitálnak” – jelentette ki.

Liebe szerint ami 1985-ben történt, baleset volt, és azt “a mai napig nem heverte ki”. Szerinte a közvéleményt ellene hangolták. “Bármihez fogtam ezt követően, abban a pillanatban be is tették a lábukat a hatóságok” –  mondta. Liebe 2000-ben 3,5 millió forintra beperelte a magyar államot, amiért közel egy évig előzetesben tartották úgy, hogy később bebizonyosodott: nem követte el a terhére rótt bűncselekményt.  A pert első és másodfokon is elveszítette, most ő tartozik az eljárás körülbelül félmillió forintos költségével.

Olvasónk a meghirdetett színészképzésről szóló információjával megkereste a rendőrséget is, március 1-jén felhívta a telefontanút, ahonnan a Nemzetbiztonsági Hivatal internetes csoportjához irányították. Ott azt mondták neki: ők nem foglalkoznak ilyen ügyekkel, és nem is járhatnak el ilyen esetekben, értesítse a rendőrséget. Olvasónk a rendőrség honlapján kitölthető űrlapon tette meg bejelentését, amelyre egyelőre nem kapott választ. A Borsod-Abaúj-Zemplén megyei rendőrség szóvivője szerint hozzájuk nem érkezett az utóbbi időben bejelentés azzal kapcsolatban, hogy valaki, aki korábban büntetve volt, színitanodát indított volna.