Nem használtak sokkolót a rendőrök Kemecsén

2011.03.08. 14:59
A nyíregyházi nyomozó ügyészség bűncselekmény hiányában megszüntette a nyomozást az előállítás közben elhunyt kemecsei férfi halálának ügyében, közölte Szilágyi László, a megyei főügyészség szóvivője.

A rendőrök tavaly december 26-án mentek ki egy kemecsei lakáshoz, mert információik szerint ott egy olyan férfi tartózkodott, aki ellen négy elfogatóparancs volt érvényben. A 49 éves férfit a kiérkező rendőrök az ágy alatt találták, megbilincselték, és a rendőrautóba ültették.

Úton a kapitányság felé a férfi hirtelen rosszul lett, és elvesztette az eszméletét. Azonnal mentőt hívtak hozzá, levették a bilincset, megkezdték az újraélesztést, azután a kiérkező mentők folytatták, de a férfin már nem tudtak segíteni.

Az elhunyt rokonai viszont azt állították, hogy a rendőrök elektromos sokkolóval próbálták kiszedni az ágy alól a férfit, és amikor kihúzták, a test már élettelen volt. A hozzátartozók ezért feljelentést tettek a rendőrök ellen, az ügyészség pedig hivatalos eljárásban elkövetett bántalmazás bűntette miatt indított nyomozást.

Tanúkat hallgattak meg, és az orvosszakértői véleményt szereztek be, az pedig egyértelműen megállapította, hogy a férfi halálának természetes oka volt, elektromos áram okozta sérülést a holttesten nem találtak.

A rendőrök eljárása jogszerű volt, az a fajta erőszak - azaz a bilincselés és az autóba ültetés -, amelyet az előállítás és elfogás érdekében alkalmaztak, pedig törvényes. Az ügyészség ezért bűncselekmény hiányában megszüntette a vizsgálatot. A döntés ellen nyolc napon belül élhetnek panasszal.

A rendőrség az eset után kiadott közleményében visszautasította és cáfolta azokat a "rosszindulatú híreszteléseket", amelyek szerint elektromos sokkolót használtak volna.

Fülöp Gergely, a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei rendőr-főkapitányság szóvivője elmondta: a rendőrség a hozzátartozók feljelentését korábban azzal a kiegészítéssel továbbította, hogy ha a nyomozás során nem igazolódik be a sokkoló használata, az ügyészség hamis vád miatt indítson eljárást.