Felnyitották Kaczynski szarkofágját

2011.03.13. 13:51
Lengyel sajtóhírek szerint a tragikusan elhunyt elnök és felesége koporsóját pár nappal a temetés után felnyitották. Hogy miért volt szükség a sír megbolygatására, az nem derült ki, a szarkofágot készítő szobrász viszont állítja: kinyitotta a sírt. Az elhunytak családja nem nyilatkozott az ügyben.

Tíz nappal a tavaly áprilisi szmolenszki repülőszerencsétlenségben életét vesztett Lech Kaczynski néhai lengyel államfő és felesége, Maria Kaczynska temetése után felnyitották az elnöki pár szarkofágját a krakkói királyi vár, a Wawel székesegyházáben -  erősítette meg a síremléket készítő művész.

Arról, hogy miért kellett a sírt felnyitni, a szobrász nem nyilatkozott - írta hétvégi számában a Polska-The Times című lengyel lap. "Utasítottak, hogy nyissam fel a sírt, majd zárjam le ugyanúgy, mint volt" - mondta az alabástromszarkofág készítője, Jan Siuta, azt állítva, hogy az ő feladata csak a technikai részletekre szorítkozott.

A lengyel elnököt és kíséretét szállító repülő az oroszországi Szmolenszkbe tartott április 10-én, amikor a ködös időben fáknak ütközött nem messze a leszállópályától. A tragédiában 96-an haltak meg.

A szobrász eddig nem beszélt erről az eseményről, mert állítása szerint kötötte őt a titoktartás. Nemrég azonban telefonhívást kapott egy ismeretlentől, aki engedélyezte, hogy beszéljen az esetről. A szobrász szerint az illető a kormányőrség munkatársa volt, de a nevére nem emlékszik. Egy volt államvédelmi tisztségviselő szerint a titkotartásra is a kormányőrség kötelezhette a művészt, aki nem tudta, hogy ehhez a hatóságoknak nincs joguk, még egy államfő esetében sem.

Egyelőre Jan Siuta az egyetlen tanú, aki  nyilvánosan beszélt a szarkofág felnyitásáról. Ettől függetlenül a második temetésről szóló híresztelések már egy ideje keringenek a lengyel médiában, sőt egyesek még azt is felvetették, hogy nem is az elnöki pár nyugszik a sírban.

A Newsweek-Polska című lengyel hetilap egy héttel ezelőtt azt írta, hogy a szarkofágban elhelyeztek egy kisebb koporsót az elnöki pár maradványaival, amelyeket már a tetemek moszkvai törvényszéki vizsgálata során azonosítottak.

Az eset kommentálásától a volt elnök ikertestvére is elzárkózott. Jaroslaw Kaczynski azt mondta, túlságosan fájdalmas lenne számára erről beszélni.

Az állítólagos második temetés ügyében a lengyel államügyészség is vizsgálatot indított, de ezt utóbb leállították. A lengyel jog szerint egy sírhely bármilyen megbolygatása, beleértve a felnyitását, exhumálásnak minősül, és az állami népegészségügyi és járványügyi szolgálat engedélyére van hozzá szükség. A megfelelő krakkói hivatal azonban mit sem tud a második temetésről.