Ötmillió dollárért adnák el az egykori maharadzsa baldachinját

2011.03.13. 11:38

Ritkán látott kincs, egy ékszerekkel kirakott 150 éves indiai baldachin vár árverésre a Sotheby's aukciósháznál; a selyemkárpitért a várakozások szerint akár ötmillió dollárt is megadhatnak a közelgő New York-i liciten.

Baroda maharadzsájának baldachinja az indiai és délkelet-ázsiai remekműveket felsorakoztató aukción kerül kalapács alá március 24-én. A selyemszövet félmillió gyöngyszemmel, gyémántokkal, zafírokkal, rubintokkal és smaragdokkal "hímzett".

A maharadzsa jelentős műpártoló volt - mondta Mary Jo Otsea, a Sotheby's textilrészlegének igazgatója, hozzátéve, hogy ez a darab folytatása az indiai művészet aranykorának a Mughal-korszakból, némi perzsa beütéssel.

A textília 1865-ből származik, akkor rendelte meg Baroda, a mai Gudzsarát állam maharadzsája. Feltételezések szerint a szövetet ajándékba szánták, hogy Mohamed próféta sírját díszítse Medinában.

Baroda akkori maharadzsája, Khande Rao különösen nagy rajongója volt a drágaköveknek, ő volt az, aki 1867-ben megvásárolta a Dél Csillagát, a világ egyik legnagyobb gyémántját.

A kör alakúra szabott szövet egy sorozat darabja, a széria ezen kívül négyszögletű darabokból állt egykor, de már csak kettő maradt fenn. A textilek nem is olyan rég, 2009 márciusában Katarban szerepeltek árverésen, akkor 5,4 millió dollárért keltek el.