Szmogriadó van Miskolcon

2011.03.13. 13:28

A borsodi megyeszékhely fölött az elmúlt két napban romlott a levegő minősége, a szálló por koncentrációja meghaladta a riasztási, illetve a tájékoztatási küszöbértéket a város két automata mérőállomásának adatai szerint, ezért a polgármesteri hivatal elrendelte a szmogriadó tájékoztatási fokozatát.

Sallai Ferenc, az Észak-magyarországi Környezetvédelmi, Természetvédelmi és Vízügyi Felügyelőség kommunikációs vezetője ezzel kapcsolatban azt mondta: az elmúlt két nap 24 órás átlagértéke azt mutatta, hogy a szálló por koncentrációja a Búza téri mérőállomáson a riasztási, a Lavotta utcain pedig a tájékoztatási küszöbértéket átlépte.

Vasárnap azonban már javult az idő, Miskolc fölött jószerivel nincs felhő, süt a nap, és helyenként fúj a szél. Ennek köszönhetően mind a két mérőállomás műszerei jelentős javulást mutattak.

A meteorológiai előrejelzések szerint is tovább javul az idő, ezért feltehetően rövid ideig lesz érvényben a szmogriadó tájékoztatási fokozata. Ugyanakkor a többnapos munkaszünet miatt vélhetően sokan dolgoznak majd kiskertjükben, égetik az avart, a szemetet, a felszálló füst pedig ronthatja a levegő minőségét - tette hozzá Sallai Ferenc.