Tűz van a Balatonparti nádasban

2011.03.13. 16:04

Kigyulladt a nádas vasárnap a Balaton északi partján, Szigliget határában; tíz hektárnyi terület már leégett, a mintegy negyven tűzoltó a lángok tovább terjedését igyekszik megfékezni, személyi sérülés nem történt - közölte a katasztrófavédelem.

Az oltást nehezíti, hogy nem minden tűzfészket lehet járműfecskendővel megközelíteni, így ott lapátokkal, csákányokkal, ásókkal, kapákkal próbálják megakadályozni a lángok terjedését - mondta Sztanke Zoltán, a Veszprém Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság ügyeletese.

Közlése szerint egy nádlerakatra, ahol 15 ezer kévét halmoztak fel, már átterjedt a tűz, viszont egy másik lerakatot sikerült megvédeni. Néhány lakóház és nyaraló is veszélyben volt, de a tűzoltóknak ezt is sikerült elhárítaniuk - mondta az ügyeletes.

Közlése szerint a helyszínen az ajkai, badacsonytomaji, tapolcai és veszprémi hivatásos tűzoltók, valamint a kővágóörsi és a zalahalápi önkéntesek dolgoznak, illetve besegít Zalából is a keszthelyi parancsnokság ügyeletes állománya.

A tűz keletkezésének oka egyelőre ismeretlen, a károk felmérése is az oltás befejeztével kezdődik majd - közölte az ügyeletes.

Pest megyében avartüzek égnek

Fél nap alatt harmincegy avar- és bozóttűzhöz riasztották Pest megye településeinek környékére a tűzoltókat. A kisebb- nagyobb tüzek zömét a kirándulók, vagy kerti munkát végzők gondatlansága, illetve az okozta, hogy az erős szélben könnyen továbbterjednek a lángok - mondta Loch Erika.

A katasztrófavédelmi szóvivő tájékoztatása szerint jelenleg is ég a nádas Vecsés térségében, ahol a monori, az üllői és a fővárosi tűzoltók kettes, kiemelt riasztási fokozat szerint dolgoznak.

Nagytarcsa és Budapest között 8 hektárnyi bozót és gaz kapott lángra, 14 tűzoltó igyekszik megfékezni a lángokat - közölte Kisdi Máté, a Fővárosi Tűzoltó-parancsnokság szóvivője.

Dunakeszin az egyik benzinkút mellett gyulladt ki, s lángol a gaz jelenleg is, mintegy ezer négyzetméteren, itt hat tűzoltó dolgozik.