Felmentették a MÁV-os sztárszülészt

A Pesti Központi Bíróság pénteken felmentette a foglalkozáskörében elkövetett gondatlan veszélyeztetés vádja alól a MÁV Kórház volt ügyeletes nőgyógyászát.

Az orvos ügyelete alatt egy szülő nő meghalt, egy asszony pedig életveszélyes állapotba került. A megismételt eljárásban született ítéletet most indokolja Veress Júlia bírónő.2003. szeptember 10-én, délelőtt az orvos megvizsgálta egyik betegét - egy harmadik gyermekével várandós asszonyt - majd hazaküldte. Az asszony este rosszul lett, majd súlyosan kivérzett, életveszélyes állapotba került.

A másik eset szintén ezen a napon történt, ez az asszony is harmadik gyermekével volt várandós. Korábbi orvosa császármetszést javasolt, de a MÁV Kórház nőgyógyásza nem kísérte kiemelt figyelemmel a vajúdást. Az anya a szülés közben eszméletét vesztette, majd meghalt.

A vád szerint az orvos többszörösen megszegte dokumentációs kötelességét, a szülőszoba munkarendjére, valamint a terhesek, vajúdók elhelyezésére és vizsgálatára vonatkozó szabályokat.

A rendőrök a 2003-2004-es, hosszúra nyúlt adatgyűjtés és nyomozás után megállapították, hogy H. Szabolcs, a kórházi átlagtól rendkívüli módon eltérve évi 450 szülést vezetett le. A rendőrök akkor azt állították, hogy ügyeleti idejére rendszeresen mintegy tíz szülés esett, amit a szülő nők veszélyeztetése nélkül nem lehet levezetni.