Bánkúton esik a hó

2011.03.19. 09:39

Esik a hó a bükki sícentrumban, Bánkúton, tette közzé honlapján a helyi síklub szombaton.

Bánkúton három centiméteres hó borítja a lejtőket, a hőmérséklet nulla fok alatt van, a sífelvonók nem működnek.

Éjfél óta havazik a dobogókői sícentrum területén és a környéken is, így a hatalmas hóvirágmezőket is fehér lepel borítja.

Bükkszentkeresztig 2-5 centiméteres fehér lepel takar mindent, a településen túl azonban a havas eső miatt vizesek az utak.

Pénteken reggel még plusz 12 fokot mértek a hegyen. Napközben fagypont körülire csökkent a hőmérséklet, szombat délelőtt pedig körülbelül mínusz egy fokot mutattak a hőmérők.

Az országban kifejezetten hűvös az idő, a reggeli órákban mínusz 1,5 és plusz 6,9 fok között mozgott a hőmérséklet, derül ki az időkép oldaláról.

A napi rekordok nincsenek veszélyben, 1962-ben a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Csengeren mínusz 19,5 fokot mértek, 2004-ben pedig a Bács-Kiskun megyei Kiskunhalason plusz 25, 2 fokot.

Szombaton napközben nyugat felől lassan csökken a csapadékhajlam, de marad a borongós idő, keleten és a középső tájakon további ismétlődő esővel, a magasabban fekvő területeken esetleg havasesővel.

Az északias légmozgás a Kisalföldön továbbra is erős, olykor viharos lesz. Délután 4-9°C-ot mérhetünk.

Vasárnap reggel is még sok felhő lesz felettünk, csak a nyugati határszélen lehet szakadozottabb a felhőtakaró. A keleten, délkeleten még kisebb eső, havaseső is előfordulhat, a magasabban fekvő tájakon hózáporok is kialakulhatnak.

A Dunántúlon továbbra is élénk lökések kísérhetik a szelet, -1 és +3°C közé hűl a levegő. Napközben nyugaton tovább csökken a felhőzet, egyre többfelé süt ki a Nap, a Dunától keletre azonban sok felhőre és délkeleten még további csapadékra számíthatunk.

A szél északkeletire fordul, a Kisalföldön továbbra is erős lesz, de átmenetileg északkeleten is élénk lökések kísérhetik. A legmagasabb hőmérséklet 5-10°C között várható, de keleten néhol ennél hűvösebb marad az idő.