Szétszórt csontok egy zalai kápolnánál

2011.03.19. 18:26

Kirándulók tapasztalták szombaton, hogy feltehetően emberi csontok fekszenek szétszórva a Zala megyei Szentgyörgyvárhoz közeli Alsómándpuszta kápolnájánál, ahol évek óta vandálok pusztítják az elhagyatott építményt és sírboltját. Természetjárók szembesültek azzal, hogy a 76-os út mentén álló kápolna előtti területen, valamint az ajtó nélküli építményen belül is szétszórva hevernek emberi csontok, a sírlapokat és a koporsókat pedig összetörték.

Ádovics István, Szentgyörgyvár független polgármestere elmondta: nem újdonság számára a vandál pusztítás, szinte hetente hívják, hogy az arra járók milyen állapotokat tapasztaltak. Legutóbb három napja maga is járt a kápolnánál, és ő is azzal szembesült, hogy ismeretlenek törtek-zúztak az egykori temetkezési helyen.

Hozzátette, hogy a még ma is látványos épület nem az önkormányzat, hanem az egyházközség tulajdonában áll. A település lakói legutóbb két évvel ezelőtt takarították ki és állították helyre az épületet, de annak ajtaját és a később helyébe rakott vasrácsot is ellopták, s mára az összes sírhelyet tönkretették.

Az önkormányzatnak jelenleg nincs olyan alkalmazottja, aki legalább a pusztítás nyomait el tudná tüntetni, de reményei szerint a jövő hónaptól közmunkást vehetnek fel, aki elvégzi ezt a munkát. Megoldást pedig az a nemrég benyújtott pályázat hozhat, amelynek sikere esetén nemcsak állagmegóvást végeznek, hanem be is falazzák a domboldalban álló kápolna feljáratát, hogy illetéktelenek többé ne juthassanak be - mondta el a polgármester.

A Zalai Hírlap online kiadásán fellelhető 2009-es írás szerint az alsómándpusztai kápolnában az 1970-es évekig tartottak szentmiséket, és utoljára 1984-ben temetkeztek a sírboltjában.

  • Hírek
  • Hírek