Udvarokat öntött el a víz Ipolytarnócon

2011.03.19. 10:48

A megáradt Ipoly folyó nyolc ház udvarát öntötte el Ipolytarnócon, de lakóterekbe nem jutott be a víz. A folyó hajnalban 395 centiméteren tetőzött, azóta apad.

Szabó Tibor, Ipolytarnóc független polgármestere elmondta: az ártérre épült házakból senkit nem kellett kiköltöztetni, két idős ember viszont elővigyázatosságból a rokonokhoz ment péntek este.


Nagyobb térképre váltás

A Közép-Duna-völgyi Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság pénteken elsőfokú árvízvédelmi készültséget rendelt el az Ipoly 8 kilométeres, Ipolyvece-Dejtár-Balassagyarmat-Szécsény szakaszára, mert a folyó vízgyűjtőjén lehullott jelentős csapadék hatására intenzív árhullám indult el az Ipoly vízrendszerében.

Az igazgatóság szombati közlése szerint a szlovákiai mellékvízfolyások intenzív árhullámai miatt az Ipoly magyarországi középső és felső szakaszán szinte egyidőben kezdődött meg az áradás. Szombat reggel Ipolytarnócnál 395 centiméter, Nógrádszakálnál 337 centiméter, Ipolytölgyesnél 377 centiméter volt a vízállás. Az Ipoly folyó felső szakaszán tetőzött a vízszint.

A vízügyi igazgatóság tájékoztatása szerint árhullám indult meg a Zagyva folyó felső szakaszán, illetve több  mellékvizén is. A pénteken lehullott 3-4 milliméter csapadék csak kissé növelte a levonulási szinteket. Az éjszakai órákban a folyó a felső szakaszán mindenhol tetőzött és lassú apadásnak indult, a szentlőrinckátai gátőrjárásban jelenleg stagnál.

A levonuló víztömeg visszatartására megnyitották és elsőfokú árvízvédelmi készültséget rendeltek el a maconkai, a mátraverebélyi és a Tarján-pataki tározóra.

Az igazgatóság a készültségbe helyezett szakaszokon a védekezési fokozatnak megfelelően figyelőszolgálatot működtet, a szakaszvédelmi ügyeletek folyamatosan tájékoztatják az érintett önkormányzatokat, valamint a társ vízügyi igazgatóságokat.