Raffael beismerte, hogy hasba szúrt valakit

2011.03.21. 13:08 Módosítva: 2011.03.21. 15:14
Váratlan fordulatot vett hétfőn a Cozma-ügy tárgyalása a Veszprém Megyei Bíróságon; Raffael Sándor elsőrendű vádlott közölte: megszúrt valakit a veszprémi Patrióta lokál előtt 2009. február 8-án hajnalban

Raffael Sándor nyomozati vallomásában még az szerepel, hogy kés sem volt nála. A hétfői tárgyaláson azonban azt vallotta, hogy a Patrióta lokál előtt egy támadólag fellépő, elébe "berobbanó alakot" megszúrt.

Az elsőrendű vádlott elmondta: a "magas srác" (Marian Cozma) a Patrióta diszkóban feltűnően táncolt, több embert meglökött, Győzővel - Németh Győző másodrendű vádlott - pedig összeugrott. Raffael - vallomása szerint - szét akarta választani őket, ám ekkor elsötétült előtte a világ és a földre zuhant. (Raffael Sándort a diszkóban egy üveggel fejbe vágták, a sebe erősen vérzett.) Mint hozzátette, ösztönösen a zsebébe nyúlt a késéért, hogy védje magát, tett egy félköríves mozdulatot a kezével, s egy ember "belefutott a késbe", de a szúrás elcsúszott a férfi farmerján.

Raffael ezután az alagsori diszkóból felment az utcára - mivel a társait már nem találta lent -, s ott látta guggoló helyzetben a "csíkos pólóst" (Marian Cozmát), aki a csípőjét fogta. Azt mondta, kikerülte a férfit, de két ember elállta az ő útját, sőt nyolcan-tízen is támadólag léptek fel ellene. Vallomása szerint ő megkérdezte, hogy mit akarnak, de körülötte kétméteres emberek oroszul kiabáltak, majd valaki leütötte. Felállás közben, görnyedt testhelyzetben elővette a kését, s hátrált vissza a lokál bejárata felé, csak a lábakat figyelte, hogy támadni akarja-e valaki. Úgy vette észre, hogy a kés láttán a magas férfiak felhagytak a támadásával.
Ekkor azonban berobbant elébe egy alak, félelmében és védelmében szúrt - vallotta. Raffael úgy fogalmazott: "ha nem figyelek, nekem annyi". Bal kézzel szúrt körülbelül 80-90 centiméteres magasságban. Azt mondta, a támadó lábát akarta megsebesíteni, de azt észlelte, hogy hasba szúrta. Emlékezett ugyanakkor arra, hogy a férfi a mellkasát fogta, noha ő hasi sérülést látott. Kitért arra: mögötte Németh Győző két emberrel verekedett, viszont Sztojka Ivánt - az emberölés harmadrendű vádlottja - nem látta a helyszínen.

Raffael azt vallotta, hogy nem akart emberéletet kioltani, a szúrás védekezés volt a részéről és sajnálja a történteket. Utalt arra is, hogy fejsérülése miatt három hét múlva tért csak vissza az emlékezete.    
Nem tagadta azt sem, hogy később telefonon tehetett olyan kijelentést Raffael Jánosnak - akinek enyingi lakásáról azon az éjszakán elindultak a veszprémi bárba -, hogy a lokálban és az utcán is használta a kését. Raffael szerint a 8-10 centiméter pengehosszúságú kést kiejtette a kezéből és az ott maradhatott a helyszínen.

"Nehéz azzal a tudattal élni, hogy az ember esetleg megölt valakit" - indokolta vallomását. A bíró kérdésére, hogy a berobbanó alak" lehetett-e Marian Cozma, azt válaszolta: "igen, lehetett".

Raffael korábban többször is tagadta, hogy köze lenne a az MKB Veszprém és a román kézilabda-válogatott tagjának meggyilkolásához.

Raffael Sándor a veszprémi bíróság udvarán 2009-es előzetesbe vételekor (Fotó: Nagy Lajos)
Raffael Sándor a veszprémi bíróság udvarán 2009-es előzetesbe vételekor (Fotó: Nagy Lajos)

Raffael Sándor az egyik rendőrségi kihallgatásakor például azt mondta: "nem hordok magammal kést, soha nem is szoktam". Beszélt arról is a nyomozóknak, hogy a veszprémi Patrióta lokálban ő egy ütéstől földre esett, és akkortól "nem emlékszik semmire", arra sem, hogy meddig feküdt ott. Tavaly elmondta a rendőröknek, hogy az utcára felérve tömeget látott, ám "homályos volt minden", verekedésre nem emlékszik, és nem szúrt meg senkit. Arra sem emlékszik, hogyan távoztak, milyen kocsival és melyik útvonalon haladtak.

ugyanakkor egy 2010. nyári bírósági tárgyaláson a kilencedrendű vádlott elmondta: hallotta, hogy Raffael Sándor elsőrendű vádlott elismeri az emberölést.

Marian Cozmát, az MKB Veszprém és a román kézilabda-válogatott tagját 2009. február 8-án hajnalban gyilkolták meg a veszprémi Patrióta lokál előtt. A segítségére siető sporttársait, a szerb Zarko Sesumot és a horvát Ivan Pesicet életveszélyesen megsebesítették. Az emberölés ügyében hét ember ellen emeltek vádat.