Letöltendő börtönt kaptak az erőszakos középiskolások

2011.03.22. 16:22

A középiskolás korú fiatalok egyik áldozatukat 2009 januárjában azért akarták megleckéztetni, mert úgy hallották, hogy az több alkalommal "beszólt" egyikük unokatestvérének és többször kért tőle cigarettát.

A fiút lecsalták a zalaegerszegi vasútállomásra, ott csatlakozott hozzájuk egyikük barátnője, aki mobiltelefonnal rögzítette a történteket. A váróteremben a sértettet kérdőre vonták, becsmérelték, majd ütlegelni kezdték, megpofozták, többször leköpték, megrugdosták, nyakszirten vágták. A verés után felszólították, hogy vetkőzzön le és így menjen ki a peronra, de a barátnő javaslatára meggondolták magukat, és a lábukat, a cipőtalpukat csókoltatták vele.

Az ügyészség vádirata szerint a bántalmazás és a megaláztatás a fiúnál súlyos egészségromlást okozott, mely egy éven túl is szorongásos rosszullétekben nyilvánul meg. A két fiatal ugyanabban a hónapban egy másik fiút azért vont felelősségre a Széchenyi szakközépiskola egyik osztálytermében, mert úgy gondolták, hogy az sms-eket küldött egyikük barátnőjének, aki jelen volt a várótermi esetnél.

A szakközépiskolában történteket is rögzítették mobiltelefonon, később mindkét felvétel felkerült az internetre. Az egyik, mintegy öt perc hosszúságú videofelvételen mindvégig látható volt a két fiú és az áldozatuk, akit többször megütöttek, megrúgtak és más módon is megaláztak, de hallani lehetett a felvételt készítő fiatal nő hangját is.

A Széchenyi középiskolában készült felvétel "fiam verése" címen került fel egy fájlmegosztó portálra. A képsorokon az volt látható, hogy egy fiút több diáktársa veszi körbe, kezdetben egymást biztatva ütlegelik őt. Később akad köztük olyan, aki csillapítani próbálja azt a társát, aki a legfenyegetőbben lép fel a védekezni nem tudó fiú ellen.

A Zalaegerszegi Városi Bíróság tájékoztatása szerint az egyik fiatal később életveszélyesen megfenyegetett egy nagykapornaki fiút is, aki korábban szóváltásba került a társaságával. A megfélemlített fiú elmondta édesanyjának a történteket, aki később fia helyett vette fel a telefont. A telefonáló "erőszakos bűncselekmények miatt ismert személy" néven bemutatkozva az édesanyát is megfenyegette a fia megölésével, és azt mondta, hogy nem élik túl, ha hívják a rendőrséget.

A bíróság elsőfokú ítéletében múlt pénteken az egyik elkövetőt két év, fiatalkorúak börtönében, társát pedig egy év, fiatalkorúak fogházában letöltendő szabadságvesztésre ítélte. A felnőtt korú nő, aki a várótermi bántalmazásnál a felvételeket készítette, egy év börtönbüntetést kapott. Az ítélet nem jogerős.

Ebben a cikkben a téma érzékenysége miatt nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését.
Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.

Indamedia Csoport