Sugárfertőzés elleni szerre bukkantak a földbe ásva

A hevesi polgárőrség környezetvédelmi csoportjának tagjai sugármentesítéssel kapcsolatos, "vegyvédelmi csomag" feliratú dobozokat fedeztek fel egy illegális hulladéklerakó területén a földbe ásva. A telep Mária-dűlőben, a város határától 100-200 méterre, az ivóvízbázis közelében van. A magyar nyelvű feliratok szerint a készítményből sugárfertőzés esetén napi egyet kell bevenni. A járőrök vegyi folyadékot is találtak. A környezetvédelmi csoport tagjai mintát vettek és feljelentést tettek a hevesi polgármesteri hivatalban - írja a heol.hu.

Büntető-feljelentés tett Heves város jegyzője az illegálisan elhelyezett veszélyes hulladék ügyében.

Az önkormányzat a jelzés után elrendelte a hatósági eljárást. A terület helyrajzi számának pontosítása után kiderült, hogy egy korábban már felderített illegális hulladéklerakóról van szó, amely miatt már indult eljárás. Oda helyezték el ismeretlenek az "Egyéni radiológiai biológiai vegyvédelmi csomag" feliratú dobozokat. Mivel a hulladék tulajdonosa ismeretlen, így az ingatlan tulajdonosaival szemben indult eljárás. A település jegyzője hulladékgazdálkodás rendje megsértésének gyanúja miatt tett feljelentést.

Az érintett területtől  három kilométerre található a legközelebbi kút. A víz 100 méternél mélyebb rétegekből érkezik, így a polgámesteri hivatal szerint az ivóvíz nincs veszélyben.