Mozgásveszély van a kulcsi löszfalnál

2011.03.23. 09:22 Módosítva: 2011.03.23. 09:36

Elkészült a geológiai szakvélemény az életveszélyessé vált kulcsi löszpartról. Ebből kiderül, hogy a folyamatos lassú talajmozgások miatt újabb, parttól távolabbi ingatlanok is veszélybe kerülhetnek, írja a Dunaújvárosi Hírlap online.

A szakvélemény egyebek közt a veszélyes építmények mielőbbi lebontását, a felszíni alatti és feletti vízelvezetést és a községi szennycsatorna kiépítését javasolja.

"A négy csúszó partrész közül a kikötőnél cölöpözést javasol az anyag, amely hozzávetőleg harminc-ötvenmillió forintból valósítható meg. Hatalmas tragédia, hogy a tavaly augusztus 20-án átadott, összesen huszonötmillió forintból felépült új kulcsi hajóállomás léte veszélybe került, lehet, hogy az első születésnapját sem éli meg. Az önkormányzatnak mérlegelnie kell, mekkora értékű a megvédendő vagyon, és mekkora összeget kell(ene) a védekezésre fordítania" - mondta a lapnak a polgármester.

A javasolt beavatkozások teljes költsége a milliárdos nagyságrendet is elérné Kulcson. Hogy lesz-e erre pénz vagy sem, és hogy mit tud tenni az önkormányzat, arra az írás nem tér ki.

A Fejér megyei Kulcson januárban két utcát le kellett zárni és ki kellett üríteni, miután megcsúszott a löszfal. 35 embert telepítettek ki.  • Hírek
  • Hitelkártya