A pécsi lövöldöző apja ellenezte fia fegyvertartását

2011.04.01. 15:28
Ellenezte, de nem tiltotta fia fegyvertartását a pécsi egyetemi lövöldözés vádlottjának apja. Az se tűnt fel neki, hogy fia zaklatott, feszült lenne, pedig az ámokfutás reggelén ő akarta bevinni az egyetemre autóval. A lövöldöző perének pénteki tárgyalásán meghallgatták a négyszázágyas klinika egyik dolgozóját is.

A vádlott édesapjának meghallgatásával folytatódott G. Ákos, a pécsi egyetemi lövöldözés elkövetőjének a pere. Az apa tanúvallomását a bíró ismertette, eszerint az idősebb G. ellenezte, de nem tiltotta meg fiának, hogy fegyvert tartson.

Az idősebb G. tengerészként dolgozott, egyik útjáról hazatérve tapasztalta, hogy Ákos fia, aki addig focizott és karatézott, immár fegyvert tart és lövészklubba jár.

Amikor nemtetszését fejezte ki, fia hárított. "Hülyének nézel? Ha valakit lelövök, börtönbe kerülök" - válaszolta. Az idősebb G. helyeslően bólintott, amikor a bíró ezt a részt olvasta.

Meghallgatásán azt mondta, fia jó magatartású, jó tanuló gyerek volt. Kerülte a diszkókat, az alkoholt és a drogokat. Mivel ő az év kétharmadában a tengeren volt, Ákos inkább édesanyjával volt bizalmi viszonbyan. Tudott a pszichiátriai kezeléséről, de nem tűnt fel neki, hogy zaklatott lenne. Ákos egyetemi gondjairól nem beszélt.

A lövöldözés napján felajánlotta fiának, hogy autóval beviszi az egyetemre, de Ákos inkább maga ment motorral. Az idősebb G. cipőt akart venni a délután a fiának, de Ákos azt is visszautasította. Az apa ekkor se látta idegesnek vagy feszültnek.

Az ámokfutásról délután, a rendőröktől értesült, akik átkutatták házukat. Nem is akarta elhinni, hogy Ákos ilyet tett.

Pénteken hallgatták meg a négyszáz ágyas klinika egyik laboránsát is, aki kódot adott a lövöldözőnek a klinika telefonjához. G. Ákos a gyilkosságok után menekült a kórházba.

A laboráns nem hallgatta ki a beszélgetést, csak arra lett figyelmes, hogy a fiú azt mondja, fel akarja adni magát. A laboránstól kérdezte meg, hogy a kórház hányadik emeletén van, ezt bemondta a telefonba, majd az erkélyen bevárta a rendőröket.

A bíróság ismertette a G. Ákosról született, erősen ellentmondó orvosszakértői véleményeket is. Az egyik szerint G. az elkövetéskor súlyos, a másik szerint enyhe mértékben volt korlátozva cselekedetei súlyának felismerésében. Az előbbit a védelem, az utóbbit a vád szakértője állítja.

A védelem szakértői arra is magyarázatot találtak, miért nem vette észre környezete a fiú zaklatottságát. Szerintük "az ilyen cselekményt az érintett környezete korábban nem veszi észre, robbanásszerűen jön létre, rövid ideig tart és jóvátételi igyekezet kíséri". Ez utóbbi megnyilvánulásának tartják azt, hogy a vádlott feladta magát.

A vád szakértői szerint ugyanakkor G-nek nem lehettek cselekvéskorlátozó tünetei, pszichiátriai gyógyszerei mellékhatásként legfeljebb testi tüneteket okozhatnak.

G. Ákost az ügyészség előre kitervelten, több emberen, sok ember életét veszélyeztettve elkövetett emberölés kísérletével vádolja a decemberben kezdődött perben. A gyógyszerészhallgató 2009. november 24-én engedéllyel tartott pisztolyával megölte egy csoporttárság, három embert meg súlyosan megsebesített a Pécsi Tudományegyetem biofizikai intézetében.

Ebben a cikkben a téma érzékenysége miatt nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését.
Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.

Indamedia Csoport