Felfüggesztett börtön egy pécsi rendőrnek

2011.04.05. 16:45

Helybenhagyta a Pécsi Ítélőtábla kedden hozott jogerős határozatában annak a rendőrnek a büntetését, akit első fokon egy év, két év próbaidőre felfüggesztett börtönbüntetéssel sújtottak, mert három évvel ezelőtt információkat szolgáltatott vállalkozóknak rendőrségi ingatlanok felújításáról.

A táblabíróság Makai Lajos vezette tanácsa megalapozottnak találta az ügyben korábban eljáró Baranya Megyei Bíróság döntését és az 50 éves Gregor Zoltán mérnökkari őrnagyot négyrendbeli hivatali visszaélésben mondta ki bűnösnek.

A tényállás szerint a férfi 2008. január 1-től dolgozott a rendőrség műszaki osztályán. Feladatai közé tartozott a szükséges építészeti és karbantartási munkák közbeszerzési pályázatainak előkészítése, egyéb munkálatokkal kapcsolatos árajánlatok kérése. Felettesének utasítása szerint minden esetben több árajánlatot kellett beszereznie.

Gregor Zoltán azonban megszegte kötelezettségeit és 2008 márciusában az egyik dél-dunántúli rendőrkapitányság felújítása során az egyik építőipari vállalat vezető munkatársainak elárulta, hogy a rendőrség mekkora összeget tud a beruházásra fordítani. Mivel ezt a bizalmas adatot a többi pályázó nem ismerte, jogtalan előnyben részesített egy pályázót, aki később meg is nyerte a közbeszerzési eljárást.

A rendőr őrnagy visszaélt hivatalával a rendőrség egyik pécsi ingatlanának szennyvízrendszerével kapcsolatos javítási munkák előkészítése során, és akkor is szabálytalanul járt el, amikor egy rendőrségi épület tetőszerkezetét kellett javítani. Máskor az egyik határrendészeti kirendeltség épületének felújításánál készülő pályázat előkészítéséről tájékoztatta egyik ismerősét, vállalva, hogy a hiányosan beadott pályázat lényeges tartalmi elemeit a többi pályázat ismeretében pótolja.