Hallucinogén gomba egy békési termesztőnél

2011.04.05. 15:55

Hallucinogén anyagot tartalmazó gombákat és azok termesztéséhez használt eszközöket találtak egy békéscsabai családi házban - közölte a rendőrség kedden az MTI-vel.

A 42 éves helyi gombatermesztő férfi ellen kábítószerrel való visszaélés bűntett elkövetésének megalapozott gyanúja miatt indult eljárás - tájékoztatott a Békés Megyei Rendőr-főkapitányság sajtószóvivője.

Vargáné Szombati Andrea elmondta: a rendőrök egy motorkerékpár ellopását követően indult nyomozás során jutottak el még március 31-én egy békéscsabai családi házba. Az udvaron műanyag ládákban száradó gombákat, a lakóházban pedig gombatermesztésre kialakított helyiségeket találtak.

Az épület egyik szobájában a férfi a táptalajok spórákkal történő beoltását végezte, a másikban - megfelelő páratartalom és hőmérséklet mellett - fejlődtek ki a gombatelepek. A gyanúsított egy harmadik szobában nevelte tovább a gombákat, a leszedett darabokat pedig az udvaron, illetve a szobában szárította ki.

A házkutatás során a rendőrök a gombákon és az azok termesztéséhez használt eszközökön, például a sterilizátoron kívül lefoglaltak spórákat, illetve spórákkal beoltott táptalajokat is.

A férfit a rendőrök őrizetbe vették, majd a kihallgatása után szabadon engedték. A gombatermesztő vallomásában azt mondta, hogy az alapanyagokat korábban Hollandiában szerezte be, és a gombát csak saját fogyasztásra termesztette.