Három ház lakóit kiköltöztetik Dunaszekcsőn

2011.04.05. 15:52 Módosítva: 2011.04.05. 15:55
A dunaszekcsői löszdombon keletkezett repedés hossza negyven méterrel nőtt, már hatszáz méter, ezért most három ház lakóit ki kellett költöztetni, további tizenhét ingatlan is veszélybe kerülhet.

A löszdomb további repedése miatt három ház lakóit kiköltöztetik kedden Dunaszekcsőn. Góra Zoltán Baranya megyei katasztrófavédelmi igazgató szerint a löszdombon korábban keletkezett repedés hossza az elmúlt napokban negyven méterrel nőtt, már eléri a hatszáz métert.

A Duna partján három ház közvetlen veszélyben van, onnan összesen három embert kell kiköltöztetni. Idővel további tizenhét ingatlan is veszélybe kerülhet, az ezzel kapcsolatos intézkedésekről a helyszínen dolgozó geológus szakértők vizsgálati eredményének függvényében döntenek.

Faller János, a település polgármestere beszámolt arról, hogy folynak az omló partfal elleni védekezési munkálatok, melyekre 420 millió forintot költhet Dunaszekcső. A kivitelezéshez korábban elnyert 353 millió forintos pályázati forrásnak köszönhetően megoldják a löszdomb csapadékvíz-elvezetését, támfalat emelnek a partfal további omlásának megakadályozására és monitoringrendszer kiépítését tervezik a löszdomb mozgásának figyelésére.

A dunaszekcsői löszdomb 2007 szeptemberében került a figyelem középpontjába, akkorra ugyanis a mintegy 8,6 hektáros Duna-parti  
képződményen az esőzések miatt több száz méter hosszú repedés keletkezett, emiatt veszélybe került a helyi vízellátás és négy hétvégi ház.

A megrepedt partfal félmillió köbméteres darabja 2008 februárjában leomlott, és egy kisebb szigetet alakított ki a folyóban. A területen található négy, üresen álló hétvégi ház közül egy összedőlt, a többi súlyosan megrongálódott, de senki sem sérült meg. A partfal közeléből később biztonságos helyre telepítették át a 2600 lelkes község egyik víztároló tartályát, így az ellátásban nem volt komolyabb fennakadás.

A dunaszekcsői löszfal felső, hozzávetőleg méteres talajrétege a sok csapadék hatására 2010 márciusában ismét megmozdult, és több köbméternyi föld hullott alá a lakóházak szomszédságában. Júniusban 100-150 köbméternyi föld omlott le a löszdombról, amely lakóingatlanokat közvetlenül nem fenyegetett.