Halált okoztak a tizenéves rablók

2011.04.06. 13:25

Csoportosan elkövetett rablásért és társtettesként elkövetett halált okozó testi sértésért ítélt el jogerősen két tizenéves rablót szerdán a Debreceni Ítélőtábla. A vádlottak 2008-ban az utcán megtámadtak egy idős férfit, aki a kórházban belehalt sérüléseibe. Az elsőrendű vádlottat 4 év 8 hónap, a másodrendű vádlottat 5 év fiatalkorúak börtönében letöltendő szabadságvesztésre ítélték.

Az akkor 14 és 15 éves hajdúhadházi fiatalok és gyermekkorú társuk egy 76 éves férfi értékeit akarták elvenni. Az idős sértettet ellökték, a földön többször megrúgták és megütötték, de mivel csak iratokat találtak nála, nem vittek magukkal semmit.

A sértett még fel tudta hívni unokáját, aki értesítette a rendőrséget, a mentőket pedig egy járókelő hívta a helyszínre. A férfi szervezetében a kórházban vérrög képződött és 11 nappal a támadás után meghalt. Ez a bíróság szerint közvetlenül összefüggött a bántalmazással.

A bíróság az elsőrendű vádlottat 4 év 8 hónap, a másodrendű vádlottat 5 év fiatalkorúak börtönében letöltendő szabadságvesztésre ítélte, súlyosbítva ezzel az elsőfokon eljáró Hajdú-Bihar Megyei Bíróság által kiszabott 3 év 10 hónapos, illetve 4 éves szabadságvesztést.

A bíróság súlyosbító körülményként értékelte egyebek mellett azt is, hogy tettüket a más büntetőeljárás hatálya alatt követték el.